Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε εκ νέου χθες ότι έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές και στις κοινοτικές υπηρεσίες που θα επιτρέψει τη διάθεση κονδυλίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές», δήλωσε ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν ο οποίος τόνισε ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει, με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, να υιοθετηθεί από την Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Χαν δήλωσε ότι στο θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων «έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες της Κομισιόν, κυρίως οι υπεύθυνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό.

Οπως είπε ο κοινοτικός επίτροπος, όλα είναι έτοιμα αλλά πρέπει τώρα η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα για την τροποποίηση των προηγούμενων προγραμμάτων. Το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ που απαιτείται είναι διαθέσιμο επί της αρχής, σημείωσε. «Αναμένω πολύ σύντομα, το επόμενο διήμερο, την υποβολή του αιτήματος ώστε να ληφθούν έως το τέλος του έτους οι απαραίτητες αποφάσεις από την Επιτροπή», δήλωσε ο κ. Χαν, ο οποίος κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε σε καλό δρόμο, όλα θα πάνε καλά». Πάντως χθες, με αφορμή τις δηλώσεις του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για τους αυτοκινητοδρόμους, το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της προεργασίας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει σταλεί το προσχέδιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ βάσει προηγούμενης σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών παρακολούθησης απεστάλησαν και επισήμως τα σχετικά αιτήματα τροποποιήσεων, από τα οποία προκύπτει το αναγκαίο για τους αυτοκινητοδρόμους ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. Απομένει πλέον στην Επιτροπή να πάρει, βάσει των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί, τις σχετικές αποφάσεις. Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ καλή».