«Αυτές οι τρόμπες ποδηλάτου είναι πλέον κάτι συνηθισμένο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κοπεγχάγης». Με αυτό το tweet στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Mikael Colville-Andersen που ειδικεύεται στην προώθηση του ποδηλάτου (με τα ποδηλατικά blog του www.copenhagenize.com και www.copenhagencyclechic.com) πληροφορούσε για ακόμη ένα σήμα κατατεθέν της ποδηλατικής κουλτούρας της Κοπεγχάγης.

Ξεφούσκωσε το λάστιχό σας; Έσκασε; Είστε μακριά από κατάστημα ποδηλάτων ή από το σπίτι; Ορίστε η λύση. Οι τρόμπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε – και μάλιστα δωρεάν – στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι τα ελαστικά του ποδηλάτου του χρειάζονται αέρα. Η πρώτη τρόμπα τοποθετήθηκε την Πρωτομαγιά του 2009 στην Πλατεία Δημαρχείου της Κοπεγχάγης. Δείτε την εδώ στο blog του Mikael Colville -Andersen. Σκεφτείτε το. Τέσσερα χρόνια πριν. Πόσο μπροστά είναι οι Δανοί;

Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη μεγαλούπολη της Κοπεγχάγης. Αντλία αέρα για δημόσια χρήση για να φουσκώνουν οι πολίτες τα ποδήλατά τους μαζί με εργαλεία έχουν τοποθετήσει και οι υπεύθυνοι της πόλης Φρεντερίτσα. Ένας δήμος μόλις 39.000 κατοίκων που διευκολύνει τους δημότες και επισκέπτες οι οποίοι μετακινούνται με ποδήλατο. Περισσότερα γι’ αυτήν εδώ. Το ίδιο έχουν κάνει ο δήμος του Άαρχους (σχετική φωτό από το site www.cycling-embassy.dk ακριβώς από κάτω. Διακρίνεται η λέξη Luft που σημαίνει αέρας). Αλλά και στο Μάλμο της Σουηδίας οι ποδηλάτες έχουν ανάλογες διευκολύνσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι με απλά και χρηστικά πράγματα, τα οποία μάλιστα δεν απαιτούν μεγάλο κόστος οι υπεύθυνοι των πόλεων στη Δανία αλλά και αλλού προσπαθούν να προωθήσουν το ποδήλατο. Να παρακινήσουν τους πολίτες να το χρησιμοποιούν. Να τους διευκολύνουν. Να λοιπόν μερικά παραδείγματα που δεν κοστίζουν και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι δήμοι στην Ελλάδα ή ακόμα και οι υπεύθυνοι των σταθερών συγκοινωνιών της χώρας μας. Αρκεί βέβαια να θέλουν να προωθήσουν την χρήση ποδηλάτου.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» ενημερώνουν για το ποδήλατο και στο twitter: @orthopetalies