Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κορυφαία οικονομική εξέλιξη για τη χώρα –ιδιαίτερα μάλιστα αν θυμηθούμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως πανάκεια.

Αποτελεί ασφαλώς ένα ξεκάθαρο σήμα ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έρχονται –επιτέλους –σε λογαριασμό. Δεν αρκεί όμως αυτό για να οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη, πόσω μάλλον να φέρει σημαντική μείωση στην πρωτοφανή ανεργία που μαστίζει τη χώρα.

Για να γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις ιδιωτών και ζεστό χρήμα στην αγορά από τις τράπεζες. Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να ασφυκτιούν και να κλείνουν η μία μετά την άλλη από έλλειψη ρευστού, ενώ το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει επειδή –λέει –οι εταιρείες πλέον παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ που έχουν πληρώσει στο κράτος σε 450 ημέρες και όχι σε 800 που ήταν πέρυσι!

Φανταστείτε δηλαδή μια επιχείρηση να πληρώνει σήμερα τον ΦΠΑ και να περιμένει επιστροφή του στα μέσα του 2015 –καταλαβαίνετε πόσο αστείο και πρόωρο είναι να μιλάμε για ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είμαστε ακόμη στην εποχή των παγετώνων.

Ακόμη χειρότερα, βέβαια, βρίσκεται η χώρα στο θέμα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Η πρόσφατη κατάταξη της Ελλάδας στην 91η θέση μεταξύ 148 χωρών –πέρυσι καταλάμβανε την 90ή θέση μεταξύ 142 κρατών –δείχνει ανάγλυφα το τεράστιο πρόβλημα της χώρας. Αγκάθια στην αξιολόγηση του World Economic Forum παραμένουν –τι άλλο –η διαφθορά, το πολιτικό περιβάλλον, το φορολογικό πλαίσιο, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η γραφειοκρατία.

Συμπέρασμα: με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την επιμονή της κυβέρνησης η χώρα έχει κάνει τεράστια βήματα νοικοκυρέματος του σπάταλου κράτους και τώρα μπορεί να διαπραγματευθεί με –κάποια –χαρτιά στο χέρι.

Χρειάζεται, ωστόσο, τεράστια προσπάθεια ακόμη για να μπορέσει η κρατική μηχανή να ξεφύγει από τις κακές συνήθειές της και η οικονομία να βγει στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αλλά αν χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία για εκσυγχρονισμό της χώρας κινδυνεύουμε να μείνουμε για δεκαετίες η Κούβα της Μεσογείου…