Ενας 23χρονος ληστής τράπεζας ονόματι Σον Χόπγουντ στέκεται ενώπιον ενός ομοσπονδιακού δικαστή στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Ζητεί την επιείκειά του. Υπόσχεται ότι θα αλλάξει. Ο δικαστής όμως, ο Ρίτσαρντ Κοφ, δεν πείθεται από υποσχέσεις. «Θα το μάθουμε σε 13 χρόνια εάν πράγματι εννοείς όσα λες», του απαντά ορθά κοφτά. Η ακροαματική διαδικασία έλαβε χώρα το 1999.

Ο δικαστής Κοφ εγκατέλειψε εκείνη την αδιάλλακτη θέση του μόλις πριν από λίγες ημέρες. «Οταν τον έστειλα στη φυλακή, στοιχημάτιζα μια περιουσία ότι θα αποτύγχανε παταγωδώς ως ενεργός πολίτης μετά την αποφυλάκισή του», έγραψε στο μπλογκ του. «Το δικαστικό μου ένστικτο μου έλεγε ότι ο Χόπγουντ ήταν ένα ρεμάλι, πολλά λόγια και τίποτε άλλο. Εκείνος μου απέδειξε ότι έκανα λάθος», συνέχισε. Ο δικαστής Κοφ είχε μόλις πληροφορηθεί ότι ο άνθρωπος που είχε καταδικάσει και που σήμερα είναι φοιτητής Νομικής είχε κερδίσει μια σημαντική διάκριση, να εργαστεί ως βοηθός δικαστή στο Εφετείο της Νέας Υόρκης.

Η εντυπωσιακή αλλαγή του Χόπγουντ άρχισε στη νομική βιβλιοθήκη των φυλακών, όπου μελέτησε πολύ ώσπου να γίνει ένας επιτυχημένος ασκούμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι πιθανότητες να πείσει κανείς τους δικαστές να συζητήσουν μια υπόθεση είναι 100 προς μία. Ο Χόπγουντ, όμως, έπεισε το Δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα για λογαριασμό ενός συγκρατούμενού του. Ο Σεθ Ουάξμαν μάλιστα, πρώην βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, έχει παραδεχθεί ότι το αίτημα που κατέθεσε ο Χόπγουντ ήταν από τα καλύτερα κείμενα που είχε διαβάσει στην έως τότε καριέρα του.

Το 2010 ο Χόπγουντ εργαζόταν ως γραμματέας νομικών επαγγελμάτων. Λίγο αργότερα εξασφάλισε πλήρη υποτροφία από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Κοφ και Χόπγουντ δεν δίνουν συνεντεύξεις επί του θέματος. Υπάρχει ωστόσο ένας καταπληκτικός μεταξύ τους διάλογος στο μπλογκ τού δικαστή. «Δεν θα έλεγα ότι το δικαστικό σας ένστικτο ήταν λάθος. Ημουν ένας επικίνδυνος και εγωιστής νέος τότε», γράφει ο πρώην κρατούμενος. Σημειώνει ωστόσο ότι η ποινή του ήταν μεγάλη. «Από την εμπειρία μου, πιστεύω ότι οι ποινές που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια φυλάκισης δεν βοηθούν ιδιαίτερα ούτε την κοινωνία ούτε τον κρατούμενο».

Ο Χόπγουντ είναι σήμερα 38 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά. Πάντα θα πιστεύει πως τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή ήταν πολλά. Παρ’ όλ’ αυτά αισθάνεται τυχερός. Ξέρει καλά ότι δεν έχουν όλοι μια δεύτερη ευκαιρία.