Με μια ακόμη αποκαλυπτική κατάθεση του Μπο Σιλάι, την ύστατη προσπάθεια να σώσει την πληγωμένη φήμη του, αλλά και μια πρόταση-καταπέλτη του κινέζου εισαγγελέα ολοκληρώθηκε χθες η πιο δραματική πολιτική δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Κίνας. Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για ένα ερωτικό τρίγωνο στο οποίο εμπλέκονταν η σύζυγός του και το πρώην δεξί χέρι του (αμφότεροι μάρτυρες – κλειδιά εναντίον του), ο πρώην «σταρ» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έγραψε τον επίλογο μιας τολμηρής υπερασπιστικής γραμμής.

Ξετυλίγοντας το πολιτικό χάρισμα που τον έφερε στην κορυφή της ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Μπο δεν δίστασε να αποκρούσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς και υπεξαίρεσης κεφαλαίων που εξασφάλισαν στον ίδιο και την οικογένειά του μια τρυφηλή ζωή αποκαλύπτοντας πως είναι τόσο απλός, που φοράει τα ίδια «μακριά σώβρακα» που του είχε δωρίσει η μητέρα του τη δεκαετία του 1960.

Εως την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η οποία είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί –ίσως τις προσεχείς εβδομάδες -, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο Μπο έπεισε τη σύνθεση του δικαστηρίου με την επιχειρηματολογία του. Το βέβαιο είναι ότι δεν έπεισε τον εισαγγελέα, ο οποίος έκανε λόγο για «πολύ σοβαρά αδικήματα» και ζήτησε τη σκληρή τιμωρία του Μπο –εκτός των άλλων επειδή κατά τη διάρκεια της πενθήμερης ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος δεν έδειξε κανένα ίχνος μεταμέλειας.

«Ηταν κρυφά ερωτευμένος με τη σύζυγό μου Γκου Καϊλάι, τα συναισθήματά του ήταν μπερδεμένα», δήλωσε ο Μπο για τον Γουάνγκ Λιζούν, τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας στην πόλη Τσόνγκτσινγκ που κατήγγειλε ότι η Γκου δολοφόνησε τον βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Εκατομμύρια Κινέζοι που παρακολουθούσαν τα πρακτικά της δίκης από το μικρομπλόγκ του δικαστηρίου πληροφορήθηκαν ακόμη και ότι το πάθος του Γουάνγκ Λιζούν για την Γκου Καϊλάι ήταν τόσο παράφορο, ώστε να φθάσει στο σημείο να αυτοχαστουκιστεί οκτώ φορές –όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στον Μπο. Οσο για τη μαρτυρία της συζύγου του εναντίον του –η οποία καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Χέιγουντ –το πρώην μέλος του 25μελούς πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος αρκέστηκε να τις χαρακτηρίσει «ασυναρτησίες μιας τρελής».

«ΕΙΜΑΙ ΚΑΚΟΤΡΟΠΟΣ». Ο Μπο κατηγορείται για διαφθορά, υπεξαίρεση κεφαλαίων και κατάχρηση εξουσίας. Και τις πέντε ημέρες της δίκης του δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι είναι αθώος.

Σε κάθε περίπτωση, απευθυνόμενος χθες για τελευταία φορά προς τους δικαστές, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει σφάλματα. «Ξέρω ότι δεν είμαι τέλειος», δήλωσε με ύφος δραματικό. «Είμαι πολύ υποκειμενικός και κακότροπος. Εχω διαπράξει σοβαρά λάθη. Δεν κατάφερα να ελέγξω την οικογένειά μου και τους υφισταμένους μου… Λυπάμαι για το Κόμμα και τον λαό», πρόσθεσε.

Θεωρητικά στον Μπο μπορεί να επιβληθεί ακόμη και η εσχάτη των ποινών, αν και παρατηρητές του Πεκίνου το θεωρούν απίθανο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζουν, δεν θα κάνει μάρτυρα έναν άνθρωπο που κέρδισε τις καρδιές του κινεζικού λαού με την κοινωνική πολιτική του. Αλλωστε, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, ο Μπο υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στην κατάθεσή του, φροντίζοντας να μην ασκήσει καμία κριτική στην ηγεσία του Κόμματος ή να στρέψει την προσοχή στις εσωτερικές πολιτικές έριδες που οδήγησαν στην πτώση του. «Ο λόγος του είχε ειρμό και πάθος. Ηταν πολύ καλά προετοιμασμένος από τη νομική ομάδα του», τόνισε μιλώντας στο Ρόιτερ ο Σανγκ Μπαογιούν, εξέχων δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εάν βέβαια κατάφερε να πείσει κανέναν είναι άλλη ιστορία», σημείωσε. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πάντως τον έχουν ήδη καταδικάσει, ενώ οι πολυτελείς ζωές της κομμουνιστικής ελίτ της Κίνας έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Αλισβερίσι εκτός γραμμής

Ο Μπο Σιλάι κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι προσέφερε πολιτικές εξυπηρετήσεις στον επιχειρηματία Χου Μινγκ που σύμφωνα με την Γκου Καϊλάι, τη σύζυγο του Μπο, ανταπέδωσε προσφέρονταςστην οικογένεια μία βίλα στη Γαλλία, αεροπορικά εισιτήρια προςτρεις ηπείρουςκαι ακριβά δείπνα