Ηταν μια ωραία παρέα η χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι μετέχοντες αφού ευλόγησαν τα γένια τους απήλθαν άπαντες πανευτυχείς, διότι πέρα από κάτι ψιλολεπτομέρειες δεν είχαν διαφωνίες. Ετσι, εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα τραβήξει ώρες η συνεδρίαση λόγω του ακανθώδους θέματος της κινητικότητας, τελείωσαν προτού καν συμπληρωθεί μία ώρα. Και ήταν όλοι μες στην καλή χαρά, σε βαθμό που έδιναν ο ένας συγχαρητήρια στον άλλο.

Ο Πρωθυπουργός, για παράδειγμα, απένειμε εύσημα σε όλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αδωνη Γεωργιάδη και ο Αδωνις –καθότι ψαρωμένος ακόμη –στον επικεφαλής της γραμματείας του Πρωθυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο οποίος εμφανίσθηκε σε σύσκεψη αυτού του επιπέδου ύστερα από καιρό, αν και δεν άνοιξε το στόμα του. Στο τραπέζι ήταν ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί Χριστοφιλοπούλου και Γρηγοράκος, συν κάποιοι γενικοί γραμματείες.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ένα είδος συμπροεδρίας θα έλεγα. Ηταν παρών ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος. Οχι και πολύ συνηθισμένο, διότι ως υπουργός Εξωτερικών δεν εμπλέκεται καθ’ ύλην στο θέμα. Πάντως δεν πήγε στη σύσκεψη ως ακροατής, αν κρίνω από κάποιες ουσιώδεις παρεμβάσεις που έκανε για την ευρύτερη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα. Πρόσεξα όμως ότι ζήτησε να «αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις», κάτι που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν μήπως τίποτε αδεξιότητες των δεξιών σε αυτό το ευαίσθητο θέμα τους μπλέξουν με τους πράσινους συνδικαλιστές τους και τρέχουν και δεν φτάνουν.

Ράμα καλεί Παπαδόπουλο

Μέχρι τώρα ως χώρα έχουμε εξαγάγει πολλά πράγματα, ποτέ όμως πολιτική τεχνογνωσία. Αλλά ήλθε η ώρα και για αυτό, έστω και αν η χώρα που τη δέχεται είναι η γειτονική Αλβανία. Ο νέος Πρωθυπουργός Εντι Ράμα που πρόσφατα είχε έλθει ανεπισήμως στην Ελλάδα και τα είπε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο (καθότι Σοσιαλιστής), θέλει να αλλάξει την αλβανική διοίκηση. Αλλά δεν απευθύνθηκε στην κυβέρνηση. Προτίμησε τον Αλέκο Παπαδόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να του βρει έλληνες ειδικούς τους οποίους θα προσλάβει ως συμβούλους του για τη μεταρρύθμιση του αλβανικού κράτους. Καθόλου τυχαίο. Για τους Αλβανούς ο (Θεσπρωτός) κυρ Αλέκος θεωρείται ο πρύτανης των μεταρρυθμίσεων σε αυτό τον τομέα. Επιπλέον έχει από δεκαετίες φιλικές σχέσεις με τους πρωθυπουργούς της διπλανής χώρας, για την οποία έχει εκδώσει και βιβλία παλαιότερα.

Πυκνοί καπνοί

στο Υγείας

Να αρχίσω από τα τυπικά. Αν σε μια ευρωπαϊκή χώρα αποκαλυφθεί ότι στους χώρους ενός υπουργείου το κάπνισμα δίνει και παίρνει, το πιθανότερο είναι να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο υπουργός. Στη δική μας χώρα αν ένας υπουργός συλλάβει κάποιον να καπνίζει σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να φροντίσει να επιβληθεί το πρόστιμο των 500 ευρώ επιτόπου, όπως ορίζει ο νόμος. Θα συμβεί άραγε κάτι από αυτά στο υπουργείο Υγείας; Διότι, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, που έχω σχεδόν οι πάντες καπνίζουν αρειμανίως και ανενόχλητα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους, όπου στεγάζεται το γραφείο του υπουργού. Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, ακόμη και σύμβουλοι του Αδωνη Γεωργιάδη κυκλοφορούν στους διάδρομους καπνίζοντας πούρα. Το αναφέρω όπως μου το μετέφεραν και αναμένω τα δέοντα.

Υψηλή… τάση

Δεν γνωρίζω από ποιο λεξικό πήραν την ερμηνεία της λέξης «τάση» οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ συριζαίοι που ανακοινώνουν σήμερα τη συγκρότηση «τάσης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνω απλώς ότι αυτό που θα αναγγείλουν περισσότερο με κόμμα μοιάζει. Πάντως μαθαίνω ότι ανάμεσά τους έσκασε ήδη η πρώτη ρήξη: η Σοφία Σακοράφα δεν καλοβλέπει το εγχείρημα να ομαδοποιηθούν βάσει του παρελθόντος τους.