Τι είδους πολιτικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα μοναστήρι; Το ξέρουν όσοι βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο, για την εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου. Το μοναστήρι επελέγη επειδή ήταν ο τόπος όπου συνήθιζε να αποσύρεται ο κορυφαίος συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής. Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε πολιτικό γεγονός. Με πρωταγωνιστές τον ημέτερο Βαγγέλη Βενιζέλο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν το 2014 Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μίλησε και για την υποχρέωση της Ευρώπης να παρασταθεί στην Ελλάδα. Ο Γερμανός, φίλος του Τσάτσου, προέβη και σε μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία που συγκίνησε: υπενθύμισε ότι στις 23 Αυγούστου η ναζιστική Αεροπορία είχε βομβαρδίσει τη Σκιάθο και με ταπεινοφροσύνη ζήτησε συγγνώμη για τη θηριωδία που διέπραξαν οι συμπατριώτες του εις βάρος του νησιού.

Ο Βενιζέλος ταξίδεψε στη Σκιάθο παρέα με τον Σουλτς και την επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. Στις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ευδιάθετος. Το ίδιο και την επομένη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον γερμανό επίσημο μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, η παλαιά ευρωβουλευτής και σήμερα εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη και η Μαρία Παναγιώτου, επί χρόνια συνεργάτρια του Τσάτσου.

Η βραδιά είχε κάτι μυσταγωγικό, το οποίο ανέδειξε και το κονσέρτο κλασικής κιθάρας του Αντώνη Μιτζέλου. Ηταν εκεί η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής, επίσης φίλος του Δημήτρη Τσάτσου αλλά και του Βενιζέλου. Δεν θα πρέπει να παραλείψω ότι για τη διαμονή επελέγη το ξενοδοχείο Σκιάθος Πρίνσες. Το μνημονεύω επειδή εκεί είχε διοργανώσει προ ετών το –περιφερόμενο –Συνέδριο της Σύμης ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Παπανδρέου στο Καλέντζι

Η αναφορά στον προκάτοχο του Βαγγέλη Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ μας πάει σε άλλο ιστορικό χώρο της επικράτειας που είχε πολιτική κίνηση το Σαββατοκύριακο. Στο Καλέντζι της Αχαΐας βρέθηκε το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου, για να λάβει μέρος σε εκδήλωση για το ΠΑΚ. Η πρωτοβουλία ανήκει στα παλιά στελέχη του ΠΑΚ από τον Καναδά –όπου ζει μόνιμα η Σοφία Παπανδρέου –Νίκο Σκουλά, πρώην υφυπουργό, και Χρήστο Μπαρτζώκα. Ο κύκλος των παρισταμένων ήταν μάλλον κλειστός αφού η πρωτοβουλία είχε περισσότερο συναισθηματικό χαρακτήρα. Εξέθεσαν φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής και αντάλλαξαν αναμνήσεις. Εκτός από τους διοργανωτές, μίλησαν ο Γ. Παπανδρέου, ο περιφερειάρχης Αποστόλης Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αθ. Καρπής. Στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους ο όρκος που έδιναν όσοι προσχωρούσαν στο ΠΑΚ. Με την ευκαιρία, ο Γιώργος και η Σοφία τέλεσαν χθες και μνημόσυνο στη μνήμη του πατέρα τους.

Πρόβα προεδρίας

Σας ανακοινώνω ότι η Ελλάδα από σήμερα αρχίζει να μπαίνει κανονικά στους ρυθμούς της κοινοτικής προεδρίας που θα αναλάβει, ως γνωστόν, από τον προσεχή Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, εγκαινιάζονται οι επισκέψεις ευρωπαϊκών κλιμακίων, αρχής γενόμενης από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ουδόλως τυχαίο ότι στην Επιτροπή μετέχει η επικεφαλής των πράσινων ευρωβουλευτών Συλβάνα Ράπτη, που συνοδεύει τους συναδέλφους της στο πυκνό πρόγραμμά τους στην Αθήνα. Για την ακρίβεια θα δουν τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον Κ. Μίχαλο του ΕΒΕΑ και θα παρακολουθήσουν συνεδριάσεις των αντίστοιχων Επιτροπών στη Βουλή. Θα ξεναγηθούν και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δραστηριότητα με σημασία αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι Βρετανός. Για ποδαρικό καλά είναι.

Στα τουρκικά!

Οι απανταχού της Ελλάδας Καππαδόκες, απόγονοι Ελλήνων που ήλθαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή, έκαναν την ετήσια συνάντησή τους –«Γαβούστημα», όπως τη λένε –στην Καισάρεια Ιωαννίνων και η κυβέρνηση έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να την εκπροσωπήσει. Ουδέν το πρωτότυπον. Η πρωτοτυπία άρχισε όταν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέβηκε στο βήμα και απευθύνθηκε στους τούρκους δημάρχους που είχαν καλέσει οι διοργανωτές σε άπταιστα τουρκικά. Ο τούρκος δήμαρχος της πόλης Μισθί εντυπωσιάστηκε και του ανέλυσε ότι για να αναδείξουν την τουριστική αξία των χριστιανικών μνημείων της περιοχής του ανακαινίζουν την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

Σύστημα άμυνας

Σήμερα κληρώνει για ΛΑΡΚΟ – ΕΑΣ – ΕΑΒ, το τρίγωνο των κρατικών επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας που αποτελεί την πιο σφιχτή θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης αυτή την περίοδο. Στο υπουργείο Οικονομικών συγκαλείται η τελική σύσκεψη με Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταΐκούρα, Φώφη Γεννηματά, Ασ. Παπαγεωργίου, συν τον Εμίρη του ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση προτιμά εκκαθάριση εν λειτουργία, αλλά η τρόικα βλέπει μέχρι και κλείσιμο. Και πάντως θέλει μέχρι το Σάββατο να έχει οριστικό σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη του έτους. Δύσκολα πράγματα.