Αν υπάρχει μια φράση που ταιριάζει αυτή την εποχή στον κύκλο των συνεργατών του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι η θρυλική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου: «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Σας λέω λοιπόν ότι δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά τα πράγματα στο Μέγαρο Μάξιμου κινούνται σε βαρομετρικό χαμηλό εσχάτως. Οι δυσλειτουργίες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν δυσχεράνει την ανάδειξη των κυβερνητικών θέσεων σε σειρά θεμάτων, όπως τα συνταξιοδοτικά των πρώην βουλευτών, το σκοτάδι στη Σαντορίνη, οι πλειστηριασμοί και το δυστύχημα στο τρόλεϊ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υποχρεώθηκε να παρέμβει ο Αντώνης Σαμαράς για να κινητοποιηθούν οι άνθρωποί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος το τελευταίο διάστημα κάνει τον… συνεργάτη των συνεργατών του. Ητοι συγκεντρώνει υλικό και συντάσσει κείμενα και προτάσεις, που θα έπρεπε κανονικά να φτάνουν στα χέρια του σε κατάσταση προχωρημένης επεξεργασίας. Οσοι γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα λένε ότι ακόμη και κατά τις διακοπές του στην Πύλο εργαζόταν εντατικά για να προετοιμάσει τη σύσκεψη των υπουργών, στην οποία έκλεισαν οι μνημονιακές εκκρεμότητες ενόψει της άφιξης της τρόικας, ενώ το ίδιο κάνει και για την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση.

Μια ιδιαίτερα λεπτή παράμετρος στο καθημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να επικοινωνεί προσωπικά με τους υπουργούς ακόμη και για θέματα που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει το επιτελείο του. Αλλά, όπως συχνά εξομολογείται ο ίδιος, υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί ισότιμα και ανεξάρτητα από κομματική προέλευση και για να μη γίνουν λάθη το κάνει ο ίδιος –και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παράπονα.

Ενα δείγμα για το βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι από την επομένη της κυβερνητικής παρέμβασης στην ΕΡΤ ο Σίμος Κεδίκογλου (φωτογραφία πάνω) αποστασιοποιήθηκε και συχνά συμβαίνει να μην ενημερώνεται εγκαίρως για τις κινήσεις του Πρωθυπουργό παρότι είναι ο πορτ παρόλ του. Παρότι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος διατηρεί γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, σπανίως τον βλέπουν εκεί και προτιμά την κανονική έδρα του στη Λεωφόρο Συγγρού. Η εγκατάλειψη της ιδέας για τον «πρωινό καφέ» που θα προγραμμάτιζε τις κυβερνητικές δράσεις, διευκολύνει άλλους πρωθυπουργικούς συνεργάτες να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια και, μεταξύ των άλλων, του χρεώνουν ότι έχει καταργήσει το κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Το άλλο πρόσωπο που επικρίνεται αυτές τις ημέρες είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης –βουλευτής Επικρατείας με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθεστώς που δεν ίσχυε στο παρελθόν με κανέναν Πρωθυπουργό. Εξ αυτού, άλλοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου είχαν πάντα ανταγωνιστικές διαθέσεις απέναντι του. Ορισμένοι τώρα του χρεώνουν τον επικοινωνιακό αποσυντονισμό της τελευταίας περιόδου, δεδομένου ότι είχε την υψηλή εποπτεία σε αυτό τον τομέα. Μαζί με τον Δημήτρη Σταμάτη, που αποφεύγει να εμπλέκεται σε προστριβές, παραμένει πάντα ο ισχυρός άνδρας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αλλά για πρώτη φορά δέχεται κριτική και είναι χαρακτηριστικό ότι φέρεται να έχει συμμαχήσει με τον ανερχόμενο συνεργάτη του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Οτι οι δραστηριότητες του τρίτου παράγοντα στον επικοινωνιακό κύκλο, Γιώργου Μουρούτη, υπεύθυνου και για την κυβερνητική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλύπτονται συχνά από τους προηγούμενους, είναι ακόμη μία αιτία τριβών.

Οι διαγκωνισμοί πέριξ του Πρωθυπουργού απολήγουν συχνά σε αγώνα δρόμου στα μέσα ενημέρωσης για να αναδειχθεί ποιος τον επηρεάζει περισσότερο, ποιος πιστώνεται με επιτυχείς δραστηριότητες, αλλά και σε ποιον χρεώνονται αποφάσεις που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς. Π.χ., πρόσωπα κοντά τον Πρωθυπουργό έλεγαν ότι τις ημέρες των διακοπών του ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος βρισκόταν συνεχώς δίπλα του στην Πύλο με φακέλους, ενώ ο ίδιος ο Μπαλτάκος έλεγε ότι εκείνες τις ημέρες έκανε τις διακοπές του στη Σίκινο.

Εμφύλιος ενόψει

Ενας μικρός ενδοκυβερνητικός εμφύλιος βρίσκεται εν τη γενέσει του αυτές τις ημέρες και αν δεν τον σταματήσει κάποιος μπορεί να δούμε υπουργικές κόντρες υψηλής τάσης. Η αφορμή προέρχεται από τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και αποδίδουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο ότι ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να του διαθέσει το κυβερνητικό αεροσκάφος Εμπραέρ για τη διαδρομή Σκιάθο – Βρυξέλλες με επιστροφή.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πνέουν τα μένεα κατά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου αποδίδουν τη διακίνηση της πληροφορίας και διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι διατυπώθηκε τέτοιο αίτημα. Τονίζουν ότι μία και μόνη φορά ο υπουργός Εξωτερικών έχει χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος: για να παραστεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που είχε θέμα την Αίγυπτο. Τότε δεν ήταν εφικτή η μετακίνησή του με το αεροπλάνο της γραμμής, αφού πλην των άλλων είχε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό δύο φορές μέσα σε 48 ώρες.