Εκλεισε το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά την προβεβλημένη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βενιζέλο –συν Στουρνάρα και Χατζηδάκη -, όπως δείχνει η τρέχουσα ειδησεογραφία; Δηλαδή θα σταματήσει η σχετική συζήτηση; Για μία ακόμη φορά «δεν είναι αυτό που νομίζεις». Το θέμα δεν έκλεισε –αυτό που γίνεται προσπάθεια να κλείσει είναι η συζήτηση γύρω από το θέμα.

Παρένθεση. Η συγκεκριμένη σύσκεψη έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί ότι οι εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα σταθερές. Η απόδειξη βρίσκεται στη διόλου φυσιολογική διπλή δήλωση επί του θέματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να κάνει ανακοινώσεις πριν από τον Πρωθυπουργό. Ο πειρασμός της διαρχίας περιτριγυρίζει διαρκώς το κυβερνητικό σχήμα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Κλείνει η παρένθεση.

Επί της ουσίας, οι ίδιες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού –και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης –απλώς αρκούνται στην υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία «των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση». Η δήλωση διόλου δεν διευθετεί την εκκρεμότητα. Για να το κάνει θα αρκούσε μία κυβερνητική ανακοίνωση ότι ο σημερινός νόμος παρατείνεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η συζήτηση θα σταματούσε.

Δεν θα σταματήσει όμως για δύο λογούς. Ο ένας είναι ότι η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα, όπως και σχεδόν σε όλα, άλλωστε, δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει αποφάσεις. Τον τελικό λόγο τον έχει η τρόικα. Οσα είπαν ο δύο πολιτικοί ηγέτες δεν είναι οι αποφάσεις τους, αλλά οι… εισηγήσεις τους προς τους τροϊκανούς.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο νόμος σίγουρα θα αλλάξει, ώστε ορισμένες κατηγορίες πλειστηριασμών να απελευθερωθούν. Ενδεχομένως καλώς. Αλλά ποιες ακριβώς αλλαγές θα επέλθουν δεν το γνωρίζει προφανώς ούτε η ίδια η κυβέρνηση –πάλι αν κριθεί από τις ίδιες δίδυμες δηλώσεις.

Συνεπώς αυτή η σύσκεψη έγινε εν γνώσει όσων συμμετείχαν ότι οριστικό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να έχει. Εγινε για να γίνει.

Αυτό που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να αναχαιτίσουν τους βουλευτές τους που επιμένουν ότι άρση των πλειστηριασμών από την παρούσα Βουλή δεν περνάει. Και για να το πετύχουν χρησιμοποιούν τη μέθοδο του Χάρι Τρούμαν: «Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους».