Μυστήρια πράγματα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυρίζει κλέφτικα σε ένα θέμα που χαλάει κόσμο: το μέλλον του ελληνικού χρέους. Οι ιδέες για το κούρεμα, οι προβλέψεις της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας ότι από Γενάρη η Ελλάδα θα χρειαστεί καινούργια δάνεια, οι σχετικές δηλώσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε και άλλα συναφή ανακυκλώνονται νυχθημερόν.

Παρ’ όλα αυτά η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το μέτωπο είναι μάλλον υποτονική έως αδιάφορη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε το πρόσχημα μιας κομματικής περιοδείας για να αποφύγει τον Γεργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ζήτησε να τον συναντήσει –λες και κάνουν ουρά οι Ευρωπαίοι στην Κουμουνδούρου.

Το μόνο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «ετοιμάζονται νέα δεσμά για τον λαό με νέο Μνημόνιο». Δίκιο έχει. Νέο Μνημόνιο σημαίνει νέες επιβαρύνσεις. Αλλά αυτό είναι όλο; Το κόμμα που μπορεί αύριο να κυβερνήσει αυτό μόνο έχει να συνεισφέρει σε αυτό το επίκαιρο θέμα;

Προφανώς όχι. Αλλά προσπαθεί να αποφύγει αυτή τη συζήτηση. Δεν θέλουν να μπουν στο κάδρο –ούτε καν επαναλαμβάνοντας τις μπούρδες ότι θα καταργηθεί το Μνημόνιο σε μια νύχτα και θα εξαερωθεί το χρέος με μια δήλωση.

Ο λόγος είναι απλός: όπως και αν εξελιχθεί, τινάζει εκ των προτέρων στον αέρα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –αν θεωρηθούν πρόγραμμα όσα υπόσχεται. Γιατί πίσω από όλα υπάρχει μία λεπτομέρεια: τα λεφτά τελειώνουν.

Το τρέχον δάνειο από την ευρωζώνη πάει ώς το φθινόπωρο του 2014. Μετά; Ενα ενδεχόμενο είναι νέο δάνειο με νέο Μνημόνιο. Αυτό θα κάνει μια κυβέρνηση που θα κινείται στις ίδιες ράγες με τη σημερινή.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το τιμόνι της χώρας. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Δύο επιλογές θα υπάρχουν:

Η μια είναι να τα βρουν με τους δανειστές (ίσως με καλύτερους όρους)- αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Συνεπώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμοστεί, γιατί αυτό θα συμφωνήσει η κυβέρνησή του.

Η άλλη είναι να τα σπάσουν με τους δανειστές και να κοπούν τα δάνεια. Οπότε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί επειδή δεν θα υπάρχουν λεφτά.

Συμπέρασμα; Η αφασία της Κουμουνδούρου στην τρέχουσα συζήτηση για το χρέος δεν οφείλεται στην αυγουστιάτικη σπαρίλα. Απλώς επαναλαμβάνει τη μέθοδο της σουπιάς για να φτάσει ευκολότερα στην πόρτα της εξουσίας.

Μόνο που με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζει κάτι που έλεγε ο Τσόρτσιλ για τον Κολόμβο και την Αμερική: «Οταν ξεκίνησε δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφτασε δεν ήξερε πού βρισκόταν».