Η εισβολή της Αστυνομίας χθες τα ξημερώματα στο Πολυτεχνείο, είναι η αλήθεια, δεν απέφερε τρομερά ευρήματα. Δεν βρέθηκαν κρυμμένα στελέχη της Αλ Κάιντα, δεν ανακαλύφθηκαν όλμοι και βόμβες βυθού, δεν εντοπίστηκε εργαστήριο επεξεργασίας ναρκωτικών.

Βρέθηκαν όμως άνθρωποι να κοιμούνται σε κατειλημμένες αίθουσες του πανεπιστημιακού χώρου και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια πολεμοφόδια και εξαρτύσεις, υλικά χρήσιμα για τον χαμηλής έντασης πόλεμο στις συγκεντρώσεις. Και από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, ο χώρος όπου, υποτίθεται, γινόταν διακίνηση ιδεών έμοιαζε με αχούρι. Οποια ιδεολογία και αν ασπάζεσαι, είναι δυνατόν να επιθυμείς ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου να μοιάζει με αχούρι;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ωστόσο, από το βήμα της Βουλής ξιφούλκησε υπέρ του αχουριού. Παρακάμπτοντας και το χάλι του πανεπιστημιακού χώρου, και τις κατειλημμένες επί τριάντα χρόνια αίθουσες του κτιρίου, και τα ευρήματα της έρευνας, ξιφούλκησε κατά της δράσης της Αστυνομίας. «Δεν ήξερα ότι η Αστυνομία μπορεί να πηγαίνει χαράματα το πρωί και να εισβάλλει στο Πολυτεχνείο», ωρυόταν από το βήμα της Βουλής –λες και δουλειά της Αστυνομίας είναι να δίνει ραντεβού με τους διάφορους παραβάτες των νόμων. «Αν νομίζετε ότι μπορείτε να μεταφέρετε την ατζέντα της πολιτικής σε ακροδεξιά κατεύθυνση είστε μακριά γελασμένοι και μακριά νυχτωμένοι», πρόσθεσε.

Το αχούρι, τα στειλιάρια, τα σπρέι πιπεριού, οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, το μπιτόνι η βενζίνη, οι μολότοφ (που βρέθηκαν τις προάλλες στο ΑΠΘ) είναι τεκμήρια κανονικής ζωής; Τέτοια είναι τα αντικείμενα της καθημερινότητας του κ. Λαφαζάνη; Πιστεύει ότι το πρότυπο του αριστερού τρόπου ζωής είναι η οχύρωση σε ιδεολογικά γκέτο μέσα στο πανεπιστήμιο; Πού ζει άραγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρεί ότι ακόμα είναι κάτοικος στη Βαλχάλα της φοιτητικής αμεριμνησίας, της εποχής όπου στο όνομα του κινήματος συνέβαλε (συμβάλαμε) στη χρεοκοπία του ελληνικού πανεπιστημίου;

Ευτυχώς, τουλάχιστον υπήρξε μέσα στη Βουλή σοβαρός αριστερός αντίλογος. Τίποτε απ’ όλα αυτά που υπερασπίζει ο κ. Λαφαζάνης δεν είναι αριστερό, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε επίσης για ευνομία και για ευταξία.

Ο κ. Οικονόμου αντιπαρέθεσε κάτι ουσιαστικό στην οίηση του κ. Λαφαζάνη. Οτι στόχος της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι μονίμως το ξεχαρβάλωμα. Οτι δεν είναι αριστερό χαρακτηριστικό η συνεχής σύγκρουση μέχρι την εξουσία. Οτι στο παιχνίδι του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας όλοι μαζί, δεξιοί και αριστεροί, οφείλουν να χτίζουν θεσμούς σεβαστούς και έγκυρους. Οτι το πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς χώρος στρατολόγησης κομματικών στελεχών αλλά, πρωτίστως, ως εστία της γνώσης, προετοιμάζει πολίτες έτοιμους να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των κοινωνιών. Οτι οι κοινωνίες δεν μπορούν να ζουν συνεχώς στην τσίτα, έτοιμες για την ανατροπή και για την επανάσταση.

Φωνή βοώντος. Ο κ. Λαφαζάνης συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν τους δογματικούς των φοιτητικών του χρόνων, που όταν τους έδειχνες το φεγγάρι εκείνοι κοίταζαν το δάχτυλο.