Λιγότερα από 10.000 ακίνητα, που ανήκουν σε… έχοντες και κατέχοντες, θα βρεθούν –σε πρώτη τουλάχιστον φάση –χωρίς την ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία, μιλώντας χθες για το θέμα, έκαναν σαφές ότι το μέτρο αφορά λίγους, με περιουσιακά στοιχεία κάποιας αξίας και πάνω, και ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν πρώτη κατοικία και χαμηλά εισοδήματα.

Στον αντίποδα, ωστόσο, όπως δηλώνουν τα ίδια στελέχη, «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας του ή κατάσχεση καταθέσεων».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το όλο θέμα σε αυτή τη φάση αφορά λιγότερα από 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρηματίες και εμπόρους οι οποίοι έχουν πάρει είτε στεγαστικό δάνειο είτε επιχειρηματικό έχοντας βάλει το ακίνητο σαν υποθήκη.

Με λίγα λόγια, σε αυτή τη φάση θα πρόκειται για στοχευόμενους πλειστηριασμούς ακινήτων με ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι ιδιοκτήτες τους έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων τους εδώ και μερικά χρόνια, αλλά διαθέτουν ισόποσης ή και μεγαλύτερης αξίας καταθέσεις στην ίδια –ή πιθανώς και σε άλλη –τράπεζα από εκείνη που τους χορήγησε το δάνειο.

Κοινό επίσης χαρακτηριστικό των ιδιοκτητών αυτών είναι ότι παρά την οικονομική τους επιφάνεια προτιμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου για όσο ισχύει το σημερινό καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει αρκετούς από τους πελάτες τους που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για να αποδειχθεί αν ο δανειολήπτης πληροί τα νέα κριτήρια προστασίας από πλειστηριασμούς θα ελέγχεται πρώτα το σύνολο της περιουσιακής του κατάστασης (αν διαθέτει άλλα ακίνητα, το ύψος των καταθέσεών του, ομόλογα κ.ά.). Τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες θα τα διασταυρώνουν μεταξύ τους.

Η εκτίμηση τραπεζικών στελεχών είναι ότι όταν δρομολογηθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων αυτής της ομάδας ιδιοκτητών «τουλάχιστον οι μισοί από τους δανειολήπτες αυτούς θα προχωρήσουν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, αφού το μέτρο θα λειτουργήσει σαν φόβητρο για εκείνους που μπορούν αλλά δεν θέλουν». Το ζητούμενο δηλαδή για τις τράπεζες είναι να ωθήσουν αυτή την κατηγορία δανειοληπτών να κάνουν μαζί τους κάποιας μορφής διακανονισμό, αφού το μέτρο θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης εκ μέρους τους.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών αλλά με κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ενόψει της προετοιμασίας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που αφορούν την επόμενη επίσκεψη της τρόικας το Σεπτέμβριο, η ρευστότητα στην αγορά, η πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ και οι πλειστηριασμοί.