Για να καταλάβετε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο δεν θύμιζε σε τίποτε πρώτη ύστερα από διακοπές συνάντηση. «Σαν να έδιναν διαγώνισμα», σχολίασε κάποιος για το κλίμα που επικρατούσε. Οι δέκα υπουργοί, συν η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά που πήγε στη θέση του απουσιάζοντος Δημήτρη Αβραμόπουλου, δεν αντάλλαξαν ούτε τα συνηθισμένα αστεία μεταξύ τους για το μαύρισμά τους κ.λπ. Πώς λέμε, τα κεφάλια μέσα;

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός θύμιζε τον Κώστα Σημίτη με το μπλοκάκι του, στο οποίο σημείωνε τις εκκρεμότητες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο Σαμαράς αντί για μπλοκάκι είχε μπροστά του πίνακες, οργανογράμματα και γραφήματα –όλα διά χειρός του συμβούλου του Σταύρου Παπασταύρου (φωτογραφία κάτω), κατά τους παροικούντες. Ανοιξε κατευθείαν τη συνεδρίαση, χωρίς να ρωτήσει τους υπουργούς πώς πέρασαν και τα συναφή.

Στη σύσκεψη βαρύνουσα σημασία είχαν τα θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά συχνά τα βλέμματα στρέφονταν στον υπουργό Οικονομικών, δεδομένης της φιλολογίας των ημερών για κούρεμα του ελληνικού χρέους και τα τοιαύτα. Ο Στουρνάρας όμως δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά τα θέματα, και εκτός από τεχνικές παρατηρήσεις σημείωσε μόνο ότι, εφόσον η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε ικανοποιημένος από όσα άκουσε, άλλωστε δεν υπήρξε από την πλευρά κανενός υπουργού κάποιο θέμα εκτός στόχων. Γι’ αυτό στο τέλος τους ευχαρίστησε για τη δουλειά που έκαναν και για τον τρόπο με τον οποίο την παρουσίασαν χθες. «Δεν υπήρξε ούτε μία κίτρινη κάρτα», ήταν το σχόλιο προσώπου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Προς το τέλος όμως ο Πρωθυπουργός έδειξε ανήσυχος για τα αλλεπάλληλα επικοινωνιακά γκολ που δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ή έστω έτσι ερμηνεύθηκε το ότι συνέστησε στους υπουργούς να προσέχουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Για κάποιον λόγο επέμεινε να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις οσάκις εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους. «Να συνεννοείστε μεταξύ σας», συμβούλευσε.

Αφού το έφερε η συζήτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ρώτησε αν πρέπει να μιλήσουν, εφόσον ερωτηθούν εξερχόμενοι, για το θέμα των πλειστηριασμών. Ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε σε στυλ «το παίρνω πάνω μου». Για την ακρίβεια, τους είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος εν καιρώ, αλλά σε αυτή τη φάση θα ήταν ωφέλιμο για την κυβέρνηση να φύγει από την επικαιρότητα.

Στη σύσκεψη δεν πήρε μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι «δεν ήταν να πάει», αλλά οι υποψιασμένοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άργησε να επιστρέψει από τη Σκόπελο και λόγω της ώρας –η σύσκεψη έγινε στις 10 το πρωί –δεν πρόλαβε. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος όμως μίλησαν στο τηλέφωνο και λίγο αργότερα συναντήθηκαν και μίλησαν εκτενώς για τα θέματα που εθίγησαν. Αν και περισσότερο τους απασχόλησε η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Συμφώνησαν όμως ότι θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν πάλι αύριο για να συζητήσουν για όλα με λεπτομέρειες.

Ο Βενιζέλος πάντως επέστρεψε με σχεδιασμό εβδομάδων από τις διακοπές του και χθες το βράδυ ενημέρωσε στη Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη του κόμματος που ασχολούνται με τα τρέχοντα θέματα. Την Παρασκευή θα βρίσκεται, ως γνωστόν, στη Σκιάθο, όπου θα μιλήσει με τον Μάρτιν Σουλτς για τον Δημήτρη Τσάτσο, που υπήρξε άλλωστε μέντοράς του. Αλλά εκεί μπορεί να έχει και μια επαφή με ενδιαφέρον, καθόσον στην ίδια εκδήλωση θα βρίσκεται και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που ως γνωστόν απάντησε ότι δεν θα παραστεί στην επέτειο για την 3η Σεπτέμβρη.

Για τον Βενιζέλο πάντως όλα τα λεφτά αυτή την εποχή είναι η επιτυχία των εκδηλώσεων στις 3-4 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα αποτιμηθούν η διαδρομή και το έργο του ΠΑΣΟΚ. Τον κατάλογο των ομιλητών επιμελήθηκε προσωπικά ο ίδιος και για να δώσει έμφαση στο γεγονός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με συνέντευξη Τύπου που θα οργανώσει την επόμενη εβδομάδα.

Ουδέν σχόλιον

«Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε. Γνωρίζω μόνο αυτό που έχει ανακοινωθεί για τον διορισμό μου». Με αυτό το ολιγόλογο σχόλιο αντέδρασε ο πρώην υπουργός Χρήστος Παπουτσής όταν ρωτήθηκε από τον Σκάι για την πληροφορία που ανέφερα χθες περί ενδεχόμενης ακύρωσης του διορισμού του στην Παγκόσμια Τράπεζα. Από άλλες πλευρές δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Αλλά όσο να ‘ναι, μια αγωνία πρέπει να την έχει ο πρώην υπουργός, για το ενδεχόμενο να πληρώσει την γκρίνια στην κομματική βάση της Δεξιάς.