Η διατήρηση ενός παλιού κτιρίου γκαράζ που είναι καλυμμένο με γκραφίτι είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί σε μια πόλη η οποία έχει ήδη μνημεία, όπως κομμάτια του Τείχους που συμβολίζει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένα καμπαναριό που θυμίζει τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πρωσικά παλάτια όπου οι ηγέτες της χώρας υποδέχονται διασημότητες.

Το γκαράζ Καντ δεν αποτελεί ένα από τα προφανή μνημεία του Βερολίνου. Κι όμως, οι οπαδοί του μοντερνισμού που σημάδεψε την εποχή της Βαϊμάρης στο Βερολίνο επισκέπτονταν το κτίριο που βρίσκεται σε μία από τις δυτικές γειτονιές της πόλης, προκειμένου να θαυμάσουν τους διπλούς ελικοειδείς διαδρόμους που έχει, στοιχείο επαναστατικό για την εποχή στην οποία κατασκευάστηκε το κτίριο, το 1929. Επίσης είναι διάσημο για τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό φως περνά σε κάθε όροφο, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις χωρισμένες με τοίχους και σιδερένιες πόρτες. Εκεί λέγεται ότι παλιότερα έχουν κλείσει επίσης μυστικές συμφωνίες, όπως η μεταφορά φυλακισμένων στους οποίους περιλαμβάνονταν μέλη ακροαριστερής οργάνωσης ανταρτών, μεγεθύνοντας τη φήμη του κτιρίου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις 200 θέσεις στάθμευσης του γκαράζ ενοικιάζονται προς 80 ευρώ η μία και είναι όλες κατειλημμένες.

Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου θέλουν να το γκρεμίσουν και για τον λόγο αυτό τον προηγούμενο μήνα έκαναν το πρώτο βήμα αφού ζήτησαν να μη θεωρείται πλέον μνημείο, τίτλος τον οποίο έφερε από το 1991. Ανάμεσα στα επιχειρήματά τους περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η δομή του κτιρίου εξασθενεί συνεχώς και η επισκευή του θα κοστίσει περισσότερο από όσα θα αποφέρει η χρήση του ως γκαράζ. Το κτίριο, όπως και ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται, έχει πάρει το όνομά του από τον φιλόσοφο Ιμάνουελ Καντ.

Ιστορικοί, φοιτητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και άλλοι έχουν αναζητήσει τρόπους για να αποκαταστήσουν το κτίριο στην παλιά του αίγλη και να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητά του. Ομως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση προς την κατεύθυνση αυτή. Ισως τελικά το γκαράζ Καντ ακολουθήσει την τύχη του Παλατιού της Δημοκρατίας, που είχε στεγάσει το Κοινοβούλιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το οποίο κατεδαφίστηκε το 2008 παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και μια μακρά διαμάχη στα δικαστήρια.