Το πιο γλυκό χρυσό μετάλλιο της πλούσιας καριέρας της κατέκτησε η Γέλενα Ισινμπάγεβα. Η Τσαρίνα των Αιθέρων, η Λατρεμένη, όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, ήθελε όσο τίποτε άλλο να πανηγυρίσει στο σπίτι της, στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στη Ρωσία (Μόσχα), και το πέτυχε.

«Χωρίς την παρότρυνση αυτού του υπέροχου κοινού, την ιδιοφυΐα του προπονητή μου και τη στήριξη που έχω από την οικογένειά μου δεν θα τα είχα καταφέρει», είπε συγκινημένη η ρωσίδα σουπεργούμαν που επανέλαβε: «Στοχεύω τώρα να αποκτήσω ένα παιδί και θα επιστρέψω με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οσοι είναι κοντά μου γνωρίζουν ότι το άξιζα πέρα για πέρα αυτό το χρυσό. Ηταν μακρινή η απόσταση από το 2008 και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου έως τώρα στη Μόσχα, αφού δεν είχα νικήσει σε μεγάλη διοργάνωση. Ομως πίστευα στον εαυτό μου. Εκανα το τέλειο άλμα στα 4.89 μ. και από φυσικής κατάστασης ήμουν έτοιμη για παγκόσμιο ρεκόρ», υποστήριξε η κορυφαία ρωσίδα αθλήτρια.

Η χρυσή ολυμπιονίκης του Λονδίνου, η Αμερικανίδα Τζένιφερ Σουρ, είχε πάρει θάρρος και ήθελε να χαλάσει το πάρτι της Ισινμπάγεβα, αλλά δεν τα κατάφερε. Οταν χρειάστηκε η Ρωσίδα άρχισε να περνάει όλα τα ύψη με την πρώτη, με κορυφαίο τα 4.89 μ., εκεί όπου απέτυχαν τόσο η Σουρ (έμεινε στο ασημένιο μετάλλιο με τα 4.82 μ.) όσο και η Γιαρισλέι Σίλβα από την Κούβα (χάλκινο, περνώντας επίσης τα 4.82 μ.).

Η Ισινμπάγεβα επέστρεψε και πάλι στη κορυφή του κόσμου έπειτα από έξι χρόνια και θέλησε να ευχαριστήσει ακόμη περισσότερο τους συμπατριώτες της βάζοντας τον πήχυ στα 5.07 μ., έναν πόντο πάνω από το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά δεν τα κατάφερε. Εστω και έτσι αποθεώθηκε και άρχισε να αγκαλιάζει τους πάντες, ξεκινώντας από τον προπονητή της και μετά τη μασκότ. Πλέον βάζει –όπως είπε –πλάνο για δημιουργία γρήγορα οικογένειας για να επιχειρήσει την τελική έξοδο στο Ρίο!

– Ο παλιός είναι αλλιώς και ο Αμερικανός Λα Σον Μέριτ έκανε εκπληκτική κούρσα (43»74) στα 400 μ. αφήνοντας πολύ πίσω τους αντιπάλους του και 7ο το μεγάλο φαβορί, τον Κιράνι Τζέιμς από τη Γρενάδα. Μια ακόμα φανέλα έσκισε πανηγυρίζοντας (όπως συνηθίζει) ο Ρόμπερτ Χάρτινγκ. Ο εκπληκτικός γερμανός δισκοβόλος έστειλε τον δίσκο στα 69.11 μ. και κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στα 800 μ., απόντος του Κενυάτη Ρουντίσα, οι Αμερικανοί ξεθάρρεψαν και ήλπιζαν στο χρυσό, με τον Νικ Σίμοντς να το αγγίζει. Ομως ο Αιθίοπας Μοχάμεντ Αμάν με εκπληκτικό φίνις τον προσπέρασε στον τερματισμό και με 1’43»31 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.