Εν αναμονή του οριστικού προγράμματος για το επετειακό διήμερο που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ στις 3-4 Σεπτεμβρίου σας έχω νεότερα από την κινητοποίηση των ανθρώπων του ΙΣΤΑΜΕ που οργανώνει τις εκδηλώσεις. Προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την παρουσία προσώπων που τα έχουν καλά με την κοινή γνώμη χτύπησαν την πόρτα του Αλέκου Παπαδόπουλου. Ο πρώην υπουργός με το γνωστό θυμόσοφο ύφος του τους εξήγησε ότι είναι πλέον απόμαχος της πολιτικής.

Οι απεσταλμένοι επέμεναν και για να τον δελεάσουν του είπαν ότι θα έχει την ευκαιρία να «λάμψει» μεταξύ στελεχών του κόμματος με ιστορία. «Και ποιοι είναι αυτοί;» ρώτησε ο κυρ Αλέκος. Οι συνομιλητές του άρχισαν να απαριθμούν: «Ο Σημίτης, ο Γιώργος…». Εκεί ο Παπαδόπουλος τους έκοψε, χωρίς να είναι εμφανές ποιο από τα δύο ονόματα τον ενόχλησε περισσότερο.

Θα τολμήσω να πω και τα δύο. Διότι οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο Σημίτης ως πρωθυπουργός τον υποχρέωσε να παραιτηθεί από υπουργός Υγείας επειδή δήλωσε ότι δεν θα πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές από αηδία για τους κανόνες της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Και ο Παπανδρέου τον παραμέρισε όταν το σύστημά του, διά του Φίλιππου Πετσάλνικου, τον υπέδειξε ως υπονομευτή του Κινήματος, επειδή ζήτησε να μη δίνονται συντάξεις σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.

Εν πάση περιπτώσει, παρότι ο πρώην υπουργός δεν μίλησε δημόσια εναντίον του Παπανδρέου ποτέ, παρότι είχε ταχθεί με τον Βενιζέλο στην αναμέτρηση του 2007 και υπήρξε ο μόνος που καταδίκασε την αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2008, έκοψε οριστικά τις σχέσεις του και με τις τρεις ομάδες του κόμματος. Ητοι: παπανδρεϊκούς, σημιτικούς και βενιζελικούς. Αν μη τι άλλο, έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Α, να μην ξεχάσω, οι προξενητές για την παρουσία του Αλέκου στην 3η Σεπτεμβρίου μάλλον δεν τον ξέρουν καθόλου ως χαρακτήρα, ούτε μέτρησαν τον ίσκιο του στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς θα ήξεραν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τηλεφωνεί ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος και όχι ένας υπάλληλός του.

Πάντως, αφού μιλάμε για την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει πρώτο τραπέζι πίστα στην επέτειό του πρόσωπα τα οποία έχουν απήχηση στην κοινωνία, μάλλον τρώει πόρτα και από τον Τάσο Γιαννίτση, όχι απλώς ευπρεπή πολιτικό, αλλά και τον άνθρωπο που αν είχε στηριχθεί από το κόμμα του το 2001 για το Ασφαλιστικό ίσως η πορεία της χώρας να ήταν διαφορετική.

Αλλά αν υπάρχουν πρόσωπα για τα οποία οι υπεύθυνοι επιθυμούν σφόδρα να παραστούν στην επέτειο, υπάρχουν και άλλα για τα οποία τρέμει το φυλλοκάρδι τους στην ιδέα ότι θα παραστούν. Εν προκειμένω, αυτό που τους ανησυχεί είναι η παρουσία του Χρήστου Παπουτσή. Ούτως η άλλως ιστορικό στέλεχος, τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ, δελφίνος κατά την κρίση του για αρκετά χρόνια, δύο φορές διορισμένος ευρωβουλευτής και μία επίτροπος, δύο φορές υπουργός, είναι κόκκινο πανί αυτή τη εποχή για τους πασόκους λόγω του διορισμού του ως εκπροσώπου της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Εχουν ένα θέμα, λοιπόν, στη Χαρ. Τρικούπη με το ενδεχόμενο αυτά που ακούγονται στην κομματική βάση να ακουστούν όλα μαζί στην εκδήλωση και να την τινάξουν στον αέρα. Αν υπάρχει λύση δεν γνωρίζω, ούτε οι χειριστές του θέματος ήθελαν να πουν κάτι περισσότερο. Αρα, η συνέχεια επί της οθόνης.