Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για την κυβέρνηση η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις βουλευτών που προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Το ζήτημα δημιουργεί ήδη αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσαν να στηρίξουν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο ενόψει της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, αλλά και της νέας αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν προκρίνει άρση της προστασίας για τα ακίνητα κάτω των 200.000 ευρώ, τονίζοντας ότι το όριο αυτό που προστατεύεται σήμερα (ως προς το ύψος του δανείου ή την αντικειμενική αξία του ακινήτου) αφορά κατά βάση την πρώτη κατοικία για οικογένειες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα, με αιχμηρά σχόλια επικρίνει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στην υπόθεση, αναφέροντας ότι καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Σημειώνεται, πάντως, ότι τη συζήτηση για σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έχει ανοίξει πρώτος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Το ζητούμενο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι η κατεύθυνση και οι «λεπτομέρειες» μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει αναγκαστικά έως τον Νοέμβριο στη Βουλή. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη, η νομοθετική παρέμβαση είναι απαραίτητη είτε γα την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας είτε για το σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών. Ως γνωστόν, το ισχύον καθεστώς παρέχει προστασία έως τις 31/12/2013 και συνεπώς από το νέο έτος, εάν δεν υπάρξει παράταση ή νέα νομική διευθέτηση, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα είναι γενική και θα αφήνει στο έλεος των τραπεζών το σύνολο των ακινήτων που δεν αποπληρώνονται.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι εισηγούνται τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης, υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί πρωτίστως για την προστασία της αξίας των ακινήτων και των ιδιοκτητών τους. «Ακόμη και εάν παραταθεί το ισχύον καθεστώς για ένα ή δύο χρόνια, κάποια στιγμή οι πλειστηριασμοί θα επανέλθουν. Και τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, λόγω των μαζικών πλειστηριασμών και της μεγάλης διάθεσης «σκοτωμένων» ακινήτων, οι τιμές να καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερη και μάλιστα απότομη πτώση που θα πλήξει και τους συνεπείς ιδιοκτήτες», είναι το κεντρικό επιχείρημά τους –που βρίσκει ανταπόκριση και στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

«Ιδεοληψία». Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως έφθασε χθες το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα από γαλάζιο βουλευτή ότι θα καταψηφίσει μια διάταξη που ανοίξει την πόρτα στους πλειστηριασμούς. Η βουλευτής της Β’ Αθήνας Σοφία Βούλτεψη, η οποία είχε αρνηθεί και τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Υγείας και πλέον πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, διεμήνυσε ότι «προτιμά να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος…».

Η ίδια απέδωσε «σε μια ιδεοληψία της τρόικας και ιδίως του ΔΝΤ» την ανακίνηση του όλου θέματος και συνέστησε στην κυβέρνηση να αναζητήσει άλλον δρόμο για να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. «Ο νόμος σήμερα είναι τέτοιος που αποσκοπεί στην προστασία των αδυνάμων. Τώρα αν κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτόν, ψάξε και βρες τους. Αν κάποιος έχει τα χρήματά του σε οφσόρ και βάζει και τον μισθό του σε οφσόρ και δεν μπορούν να του τον κατάσχουν, ψάξε και βρες τον…» δήλωσε (στον Βήμα FM 99,5).

Υπέρ μιας ρύθμισης που θα θέτει κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την απαγόρευση των πλειστηριασμών τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, αλλά και εκείνος φρόντισε να προειδοποιήσει (στο Mega) ότι «θα έχει στο μυαλό του την προστασία των ευπαθών ομάδων αν έρθει μια τέτοια διάταξη στη Βουλή».

Βολές κατά Στουρνάρα. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη προσπάθεια για μείωση του ορίου προστασίας των 200.000 ευρώ (στις 130.000 ή ακόμη και στις 110.000 ευρώ, όπως φημολογείται) όχι μόνον θα καταψηφιστεί από το κόμμα, αλλά θα δυναμιτίσει την κυβερνητική συνεργασία. «Ενα σπίτι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ είναι το μεσαίο σπίτι… Ειδικά αυτό το θέμα δεν πρέπει να το ανοίξουμε και να δημιουργήσουμε μία ακόμη σύγχυση και αναστάτωση στην κοινωνία», τόνισε χθες ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Δημήτρης Καρύδης, εξαπολύοντας έμμεσα βέλη και στον κ. Στουρνάρα για την πρόσφατη παρέμβασή του: «Οι υπουργοί που ανοίγουν το θέμα προσφέρουν σύγχυση.. Είναι ανεύθυνες αυτές οι τοποθετήσεις».

Σε κορυφαίο θέμα της δικής του αντιπολιτευτικής ατζέντας, εξάλλου, σκοπεύει να αναδείξει το ζήτημα των πλειστηριασμών ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι προσχηματικές –και συνεπώς η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της. Παράλληλα, εκτιμούν ότι πρόκειται για ζήτημα που θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον Φώτη Κουβέλη από τους πρώην εταίρους του, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στη θέση της περί παράτασης τους καθεστώτος προστασίας έως το 2015.

Θα θέσουν το θέμα οι τροϊκανοί

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση επιδιώξει να βρεθεί το ζήτημα των πλειστηριασμώνεκτός ατζέντας, αυτόθα τεθεί επιτακτικάαπό τους εκπροσώπους της τρόικας κατάτη φθινοπωρινήεπάνοδό τους.