Η νοτιοκορεατική αεροπορική εταιρεία Asiana προσφέρει 10.000 δολάρια ως αρχική αποζημίωση σε κάθε επιβάτη της πτήσης που συνετρίβη τον περασμένο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο, μετέδωσαν σήμερα, Δευτέρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα χρήματα θα διατεθούν ως αποζημίωση για να καλύψουν τα μεταφορικά και τα ιατρικά έξοδα των επιβατών του Μπόινγκ 777, το οποίο στις 6 Ιουλίου συνετρίβη κατά την προσγείωσή του.

Η αρχική αποζημίωση θα αφαιρεθεί αργότερα από πιθανή συνολική οικονομική διευθέτηση, δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην εφημερίδα Dong A Ilbo.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις ανήλικες Κινέζες σκοτώθηκαν και δεκάδες επιβάτες τραυματίστηκαν από το αεροπορικό δυστύχημα.

Ο κυβερνήτης του Μπόινγκ της Asiana προσπάθησε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει την προσγείωση και να ξανασηκωθεί, αλλά τελικά ήταν πολύ αργά, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία γύρω από το δυστύχημα.

Το αεροσκάφος προσγειωνόταν με ταχύτητα σημαντικά μικρότερη από όση έπρεπε, ενώ φαίνεται πως ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους -παράγοντας που ίσως συνέβαλε στο δυστύχημα.

Αυτό ήταν το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα που προκάλεσε θύματα στις ΗΠΑ από το 2009.

Δώδεκα από τους επιβάτες κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της Μπόινγκ σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο με το αιτιολογικό ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ευθύνεται για το συμβάν.