Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και των δικαιούχων του εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι το χαράτσι που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ θα αντικατασταθεί το 2014 από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και ότι δεν αναμένονται νέες μειώσεις στον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της τρόικας σχετικά με την απόδοση του υπό κατάρτιση νέου φόρου ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να πειστούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας.

«Ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος. Αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το χαράτσι», ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που χαρακτήρισε «δύσκολο», ωστόσο αποκάλυψε ότι ήδη εξετάζεται τόσο η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και του ποσού που καταβάλλεται όσο και η απλούστευση της διαδικασίας για την είσπραξή του επιδόματος.

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της ισχνής πιστωτικής ρευστότητας, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα εισρεύσουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας.

Πρόσθεσε πάντως ότι για να αναστραφεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

«Περί τα 20 δισ. ευρώ παραμένουν εκτός τραπεζών και φυλάσσονται σε μπαούλα και στρώματα», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. «Ο,τι ήταν να δώσει ο μισθός το έδωσε», δήλωσε χαρακτηριστικά.