Περιπτώσεις διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό προσπαθεί να εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών μέσω προληπτικών ελέγχων στο πόθεν έσχες διευθυντικών στελεχών εφοριών και ελεγκτικών κέντρων. Μάλιστα, η προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από τον Μάρτιο 2013, οπότε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους, υπήρχαν «οικειοθελείς» παραιτήσεις κάποιων υψηλόβαθμων εφοριακών.

Την παρούσα περίοδο στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει 436 διευθυντές κεντρικών υπηρεσιών, εφοριών και τελωνείων που ελέγχονται για το πόθεν έσχες. Ο έλεγχος βασίζεται σε ειδικό πλάνο που έχει καταρτίσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και το οποίο επικεντρώνεται στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εφοριακών που ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη ΓΓΠΣ και στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ ή ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή τουλάχιστον για 2 έτη. Ελάχιστοι δε έλεγχοι από αυτούς γίνονται έπειτα από καταγγελίες.

Κατά τους συγκεκριμένους ελέγχους, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξετάζει τις μεταβολές της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των εφοριακών για την περίοδο 2003-2012. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα αποστολής στοιχείων δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γ. Ζανιά και στον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος Ν. Μυρτάκη επιστολή με την οποία ζήτησε την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι τράπεζες έχουν στείλει στοιχεία για περισσότερους από τους μισούς εφοριακούς, ωστόσο έπρεπε να υποβληθούν πέντε διαφορετικά αιτήματα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προχωρήσουν στην κοινοποίηση των στοιχείων.

Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να «αυτοματοποιηθεί» η διαδικασία γνωστοποίησης των τραπεζικών δεδομένων των εφοριακών.