Παράθυρο για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης ή αν θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και αποσαφήνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο και αφού προηγηθεί διαβούλευση με την τρόικα. Ο υφυπουργός είπε ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης το 2013 (δεν προμηθεύθηκαν πετρέλαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να ζητήσουν το επίδομα) και ότι τον Σεπτέμβριο θα εξεταστούν τα ποσά που μπορούν να διατεθούν για το επίδομα το 2014.

Πάντως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς ούτε αύξησε τα έσοδα ούτε απέτρεψε το λαθρεμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή μειώθηκαν στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Απριλίου 2013 στα 175,51 εκατ. ευρώ, έναντι 432,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για μείωση 257,39 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιουλίου 2013 αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 340 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων από την εξίσωση μεταξύ των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Ετσι προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν το 2013 κατά 237 εκατ. ευρώ!

Η φορολογία ακινήτων. Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο να τον εφαρμόσει το 2014, θέτοντας τέλος στο χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ερωτηθείς για τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί για την αναθεώρηση των αξιών θα είναι σύντομα έτοιμο και ότι το 2014 θα είναι μεταβατικό έτος, καθώς οι αλλαγές στις τιμές ζώνης θα γίνουν το 2015 και θα ακολουθήσει το 2016 η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές αξίες.

Τέλος, για το θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 42% από το 45%, ενώ εστίασε στο «μεγάλο στοίχημα» που πρέπει να κερδίσει η χώρα με την αύξηση των εσόδων από την εστίαση, παρά τη μείωση του ΦΠΑ.

– Τη δυνατότητα να προχωρούν σε διορθώσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012, 2013 μέσα σε τέσσερις μήνες από την έκδοση του εκκαθαριστικού δίνει στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών.