Στην τελική έκθεση που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας γίνεται εκτενής αναφορά στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η παράμετρος του ανθρώπινου δυναμικού τίθεται εκ νέου σε διαβούλευση, υπό την οπτική της επάρκειας, της ποιότητας και της ορθολογικής κατανομής του». Συνεπώς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που «περισσεύουν» από τα υπό αλλαγή νοσοκομεία, θα μεταφερθούν έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου σε κοντινά νοσηλευτικά ιδρύματα-πυλώνες, ως «τονωτική ένεση» για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Νοσοκομείο Πατησίων

Αποτελεί ένα από τα βασικά νοσοκομεία δεξαμενές αφού η μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών προς τους Αγίους Αναργύρους και την Παμμακάριστο θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξή τους στη γενική εφημερία, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα. Επιπλέον, στα σχέδια είναι να δοθεί το ιδιόκτητο κτίριό του για χρήση στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να φιλοξενήσει τα εξωτερικά ιατρεία του… πηγμένου κτιριακά Αγία Ολγα, όπως και τη μονάδα Λιθοτριψίας. Εξοικονόμηση πόρων αναμένεται και από τη λειτουργία σύγχρονης μονάδας πλύσης και σιδερώματος του ακάθαρτου ιματισμού.

Πολυκλινική

Δρομολογείται κινητικότητα κλινικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το προσωπικό που απασχολείται εκεί. Ειδικότερα εννέα τμήματα, μεταξύ των οποίων το Παθολογικό, το Χειρουργικό και το Αναισθησιολογικό, το Γυναικολογικό και το Ακτινολογικό, θα μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό. Υποδοχέα κλινικών από την Πολυκλινική θα αποτελέσει και το Λαϊκό αφού εκεί θα στεγαστούν στο άμεσο μέλλον το Ενδοκρινολογικά, και το Οφθαλμολογικό. Επιπλέον, στο Τζάνειο θα μετακομίσει η Νευρολογική κλινική και στο Θριάσιο το Γαστρεντερολογικό. Συνεπώς, το γυμνό από κλινικές συγκρότημα της Πολυκλινικής αναμένεται να μετατραπεί σε αστικού τύπου Κέντρο Υγείας και χρονίων νοσημάτων. Εκεί όμως θα εξυπηρετούνται και οι πολίτες που θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικά υγειονομικής φύσεως, έτσι ώστε να μη συνωστίζονται οι πολίτες σε μεγάλα νοσοκομεία όπως είναι ο γειτονικός Ευαγγελισμός.

Σπηλιοπούλειο

Η δημιουργία Παθολογικού Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπηλιοπούλειο νοσηλευτικό ίδρυμα θα καλύψει το κενό από εξειδικευμένες μονάδες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού έως τώρα δεν υπάρχει η πρόβλεψη για τη νοσηλεία ασθενών τελικού σταδίου. Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται και η δημιουργία Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τους τρεις μήνες.

Αμαλία Φλέμινγκ

Ενισχυμένος αναμένεται να βγει ο βόρειος άξονας της Αττικής με τη δημιουργία ομάδας νοσοκομείων (hospital trust), που θα απαρτίζεται από το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ και το Παίδων Πεντέλης. Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ: ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Φλέμινγκ η πρόταση των συντακτών του σχεδίου συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας, τη λειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων και την ίδρυση Μονάδας Αποκατάστασης. Ετσι, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα θα πάψει να προσφέρει υπηρεσίες γενικού νοσοκομείου και γι’ αυτό θα λειτουργήσει σε καθεστώς μερικής εφημερίας. Ετσι, εξηγείται και το ότι το Αμαλία Φλέμινγκ και η Πολυκλινική είναι οι δύο βασικές υγειονομικές μονάδες, από τις οποίες θα αποχωρήσει ο μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού (συνολικά 661), με στόχο να καλυφθούν τα κενά των επιβαρημένων όμορων νοσοκομείων όπως είναι το Σισμανόγλειο και ο Ευαγγελισμός αντίστοιχα.

Αγία Βαρβάρα

«Τροφοδότης» νοσηλευτών, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού θα είναι και η Αγία Βαρβάρα, καθώς περίπου 230 εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αφήσουν το πόστο τους για να καλύψουν τα κενά στο Αττικόν και στο Νίκαια. Ειδικότερα, στο πρώην Λοιμωδών θα παραμείνει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Ηπατολογικό Κέντρο και ο εργαστηριακός τομέας, ενώ έμφαση θα δοθεί στη φροντίδα χρονίως πασχόντων (θα παραχωρηθούν 30 κλίνες) και στην ανάπτυξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων που θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες. Θησαυρός όμως είναι και η ακίνητη περιουσία του Αγία Βαρβάρα, καθώς η μεταστέγαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου σε μέρος του ακινήτου θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 110.000 ευρώ. Οικονομία αναμένεται και από την παραχώρηση μέρος του κτιρίου στον ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία πολυϊατρείου.