Με τον φόβο νέων βίαιων συγκρούσεων ζει ακόμη μία φορά η Αίγυπτος έπειτα από αίτημα που υπέβαλε χθες η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας προς το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση των χιλιάδων ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι από σημεία του Καΐρου, όπου εξακολουθούν να πραγματοποιούν ολονύκτιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της απελευθέρωσής του. Η υπουργός Πληροφοριών της χώρας Ντορέγια Σαράφ ελ Ντιν ανέφερε σε τηλεοπτικό μήνυμά της ότι η Αστυνομία έχει λάβει εντολή να τερματίσει τις συγκεντρώσεις –μία στο ανατολικό Κάιρο γύρω από ένα τζαμί και μία άλλη κοντά στην έδρα του πανεπιστημίου της πόλης –«λαμβάνοντας τα δέοντα μέτρα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του κράτους δικαίου», διότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και τρομοκρατούν τους πολίτες της Αιγύπτου.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει η απάντηση των οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι όχι μόνο αρνήθηκαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις τους, αλλά απηύθυναν κάλεσμα –αψηφώντας τις εντολές των Αρχών –για νέες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας. Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανακοίνωσή της αποδεικνύει ότι η Αίγυπτος κυβερνάται από «μια συμμορία συνωμοτών», η οποία δεν σέβεται τους νόμους. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα ζητήσουν από τους συγκεντρωμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο Γκεχάντ αλ Χαντάντ υπογράμμισε πως «οι καθιστικές διαδηλώσεις είναι ανοιχτές. Δεν ελέγχουμε τους ανθρώπους. Είναι δική τους επιλογή».

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Ιμπραήμ προσδιόρισε ότι η απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων ισλαμιστών θα γίνει σταδιακά, αρχίζοντας με προειδοποιήσεις και συνεχίζοντας με χρήση δακρυγόνων σε περίπτωση που οι συγκεντρωμένοι δεν απομακρυνθούν. Αν οι υποστηρικτές του Μόρσι παραμείνουν όπου βρίσκονται. τότε το επόμενο βήμα θα είναι η «νόμιμη αυτοάμυνα».

Αμερικανική παρέμβαση

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις» στις οποίες «περιλαμβάνονται προφανώς και οι καθιστικές διαμαρτυρίες»