Το πράσινο φως αναμένεται να ανάψουν επιτέλους σήμερα οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δόση των 4 δισ. ευρώ, δρομολογώντας την εκταμίευσή της την ερχόμενη Τρίτη.

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας με την οποία διευκρινίστηκε ότι δεν εξαιρούνται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακούς τίτλους, καλύφθηκε χθες και το τελευταίο από τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης. Οπως είναι γνωστό, η έγκριση της δόσης κόλλησε προχθές επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός των 4.200 υπαλλήλων που έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Ιουλίου. Ετσι, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αναμένεται να κυλήσει σήμερα ομαλά και να δοθεί η εντολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να εκταμιεύσει τη δόση στην Ελλάδα. Θα προηγηθεί, τη Δευτέρα, η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Από τα 4 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν δάνειο του ΕFSF και το 1,5 δισ. ευρώ είναι οι επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν αγοράσει κατά την περίοδο της κρίσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί και η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση της δικής του δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι αναλυτές τη συζήτηση που θα γίνει στο Ταμείο για την Ελλάδα, καθώς είναι γνωστό ότι στους κόλπους του εκφράζονται συχνά επιφυλάξεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, ιδίως καθώς ούτε το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί ούτε η βιωσιμότητα του χρέους της είναι εξασφαλισμένη. Το ερώτημα είναι αν η διοίκηση του Ταμείου θα θελήσει να ανακινήσει στη φάση αυτή το θέμα ή θα προτιμήσει να το αφήσει προς το παρόν στην άκρη, επιτρέποντας στη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει ήρεμα στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.