Mήνυμα μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε ασυνέπεια της Ελλάδας σε σχέση με τις δεσμεύσεις της έστειλε χθες το EuroWorking Group, αναβάλλοντας έως την Παρασκευή την οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, μετά τη διαπίστωση ότι δεν καλύφθηκε ακόμη ο στόχος των 4.200 υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι τροϊκανοί, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μέτρησαν έναν προς έναν τους υπαλλήλους που βγαίνουν σε κινητικότητα και τους προέκυψε ένα… έλλειμμα 80 υπαλλήλων από το υπουργείο Παιδείας. Και αυτό λόγω των πολλών εξαιρέσεων που θεσπίστηκαν. Ετσι, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καλείται να καταθέσει σήμερα τροπολογία, με την οποία να αναιρεί κάποιες από τις εξαιρέσεις ώστε να βγουν τα νούμερα σωστά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν θα εξαιρεθούν από την κινητικότητα οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων (245 εκπαιδευτικοί). Μάλιστα διευκρινιζόταν ότι το ίδιο θα ισχύσει οριζόντια για όλα τα υπουργεία. Η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί εντός της ημέρας, έτσι ώστε αύριο να συνεδριάσει ξανά το EuroWorking Group και να λάβει την οριστική απόφαση για τη δόση, αν κρίνει ότι πλέον όλα είναι σωστά…

«Δεν ικανοποιήθηκαν στο θέμα της κινητικότητας», μετέδιδε χθες μετά τη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αρμόδια πηγή της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας πως το «καψώνι» με τη δόση και η παράταση της αγωνίας για την Ελλάδα οφείλεται στο ότι ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων δεν συμπληρώθηκε.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, η Ελλάδα εκπλήρωσε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση, εκτός από μία που αναμένεται να περάσει σήμερα από τη Βουλή. Αφού «επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση με την τελευταία προαπαιτούμενη ενέργεια», συνεχίζει ο ολλανδος υπουργός, «μπορούν να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, κάτι που αναμένεται έως τις 29 Ιουλίου».

Ετσι, εφόσον αύριο το Eurogroup δώσει τελικά το πράσινο φως για τη δόση, αυτή θα εκταμιευτεί κανονικά την Τρίτη αφού προηγουμένως εγκριθεί και από το γερμανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Δεν θα υπάρξει δηλαδή περαιτέρω καθυστέρηση, λόγω της αναβολής της απόφασης του EuroWorking Group κατά δύο ημέρες. «Δεδομένου ότι η τρόικα αναμένει ότι θα υπάρξει σύντομα επιβεβαίωση από την Ελλάδα, δεν περιμένουμε κάποια καθυστέρηση», είπε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Χανς Γιόαχιμ Ναρτζίνσκι.

ΤΟ ΔΝΤ. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εγκρίνει και αυτό τη δική του δόση, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποβάθμιζε χθες τη σημασία της διήμερης αναβολής της απόφασης, λέγοντας ότι δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα και δεν αποτελεί ένδειξη αρνητικής διάθεσης εκ μέρους της τρόικας. Απλώς καθυστέρησε κατά μία ημέρα η ψήφιση της τροπολογίας για την κινητικότητα στο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από προχθές υπήρχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν ικανοποιούσε ακόμη τα προαπαιτούμενα ώστε να ληφθεί χθες η απόφαση του EuroWorking Group για τη δόση. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι καθυστερήσεις δεν αφορούσαν μόνο την κινητικότητα αλλά και άλλα τυπικά ζητήματα όπως η μη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η καθυστέρηση κατάθεσης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στη Βουλή, η καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η μη έκδοση της υπουργικής απόφασης για την επιστροφή χρημάτων από τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές στον ΕΟΠΥΥ και η μη έγκριση των οργανογραμμάτων για 360.000 δημοσίους υπαλλήλους. Τέλος, εκκρεμούσε η επιβεβαίωση της συμπλήρωσης των 4.200 υπαλλήλων που μπαίνουν σε κινητικότητα, κάτι που δεν έγινε μέχρι χθες.

Η τρόικα ήταν αποφασισμένη να ελέγξει λεπτομερώς την τήρηση των συμφωνηθέντων και να μην κάνει τα στραβά μάτια σε ενδεχόμενες ελληνικές ασυνέπειες. Με τη χθεσινή αναβολή έστειλε το σχετικό μήνυμα, με ανώδυνο -προς το παρόν –τρόπο, αφού τα κεφάλαια θα φτάσουν εγκαίρως για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

«Παρανοϊκή φήμη» η απόλυση αστυνομικών

Ως «παρανοϊκή φήμη» χαρακτήρισε την είδηση περί επικείμενης απόλυσης 4.000 αστυνομικώνο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, απαντώντας χθες σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής