«Γιατί δεν δοκιμάζετε μια άλλη δημοσκόπηση; «Το να βιάζει κάποιος μικρά κορίτσια είναι 1) επονείδιστο! 2) Αν τα κορίτσια έχουν συναινέσει, εντάξει…»». Ηταν η οργισμένη αντίδραση μιας γαλλίδας χρήστριας του twitter σε δημοσκόπηση που έκανε χθες διαδικτυακά το περιοδικό «Le Point». Αλλά η ιστορία ξεκινάει την Κυριακή.

Την ημέρα εκείνη, ο Ζιλ Μπουρντουλέ, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Ενωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων και δήμαρχος της πόλης Σολέ, κοντά στη Νάντη, πήγε σε ένα χωράφι, ιδιοκτησία του δήμου, που έχει καταληφθεί από Αθίγγανους και τους ζήτησε να φύγουν. Μικρή λεπτομέρεια, ο νόμος επιβάλλει στη Γαλλία σε όσες κοινότητες έχουν πάνω από 5.000 κατοίκους να παραχωρούν μια έκταση στους Αθίγγανους, οι οποίοι είναι σε ποσοστό 95% γάλλοι πολίτες –αλλά ο νόμος πολύ συχνά δεν τηρείται. Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι Αθίγγανοι υποδέχθηκαν τον Μπουρντουλέ με ναζιστικούς χαιρετισμούς. Και ο δήμαρχος καταγράφηκε από δημοσιογράφο να μουρμουρίζει τα εξής: «Σαν να μου φαίνεται ότι ο Χίτλερ δεν σκότωσε αρκετούς από δαύτους».

Εκ των υστέρων, ο Μπουρντουλέ υποστήριξε ότι ο δημοσιογράφος παραποίησε τα λεγόμενά του. Αλλά το κόμμα του ετοιμάζεται να τον σουτάρει και οι εισαγγελείς ερευνούν αν μπορεί να του ασκηθεί δίωξη για δικαιολόγηση εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας. Μέσα στον ορυμαγδό, το «Le Point» κάλεσε τους αναγνώστες του να επιλέξουν ανάμεσα στις εξής τέσσερις αντιδράσεις: «1) Αυτή η φράση είναι απαράδεκτη, ούτε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν θα είχε τολμήσει να την προφέρει. 2) Αυτά τα λόγια είναι παρατραβηγμένα αλλά αποτυπώνουν την απόγνωση αιρετών και πολιτών όταν βλέπουν Αθίγγανους να εγκαθίστανται όπου να ‘ναι. 3) Ολη αυτή η συζήτηση κρύβει το πραγματικό πρόβλημα: ναι, οι Αθίγγανοι είναι ενοχλητικοί και επικίνδυνοι. Και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. 4) Δεν θα τολμούσα ποτέ να το πω, αλλά συμφωνώ με αυτή τη φράση».

Δεχόμενο απανωτά πυρά, το γαλλικό περιοδικό αποφάσισε να αποσύρει τη δημοσκόπηση από τον ιστότοπό του. Αλλά όχι προτού προλάβουν να επιλέξουν την 3η και 4η απάντηση ένα 38% των αναγνωστών του. Πολλή φασαρία για το τίποτα. Δεν ξέρουν ότι στην Ελλάδα θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να σε ρωτάνε εάν ήταν καλύτερα επί χούντας;