Ο Σπύρος Γιαννιώτης γράφει το δικό του success story στον χώρο της παγκόσμιας κολύμβησης.

Το χθεσινό χρυσό μετάλλιο στα δέκα χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, είναι ένας ακόμη κρίκος στη μακριά αλυσίδα των επιτυχιών του 33χρονου πρωταθλητή.

Ενα μετάλλιο το οποίο μιλώντας στα «ΝΕΑ» έσπευσε να το αφιερώσει στους Ελληνες, ίσως με καθυστέρηση ενός χρόνου: «Αυτό το ήθελα στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Ξέρει καλά ότι ισχύει αυτό που γράφει το τατουάζ στο κορμί του («You will never swim alone»), εμπνευσμένο από τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας, Λίβερπουλ.

«Οταν μετέχεις σε μια διοργάνωση, σκέπτεσαι την πατρίδα σου, το εθνόσημο, τον προπονητή σου, την οικογένειά σου, όλον τον κόσμο που σε αγαπάει και σε στηρίζει», λέει.

Κι αφού όλοι κρίνουν με βάση τους αριθμούς, το πρόγραμμα του Γιαννιώτη χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχημένο. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 15 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, από τα οποία τα έξι είναι χρυσά.

Στη Βαρκελώνη κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Είχε προηγηθεί ο θρίαμβος στη Σαγκάη το 2011.

Δεν είναι σίγουρος αν αυτό το χρυσό είναι η λύτρωση για την περυσινή απώλεια του μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, τότε που το μετάλλιο χάθηκε στα νερά της λίμνης του Χάιντ Παρκ.

«Πήγα στη Βαρκελώνη με προετοιμασία 3 1/2 μηνών. Μετά το Λονδίνο αισθανόμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά. Είχα πεισμώσει όμως. Ηθελα να δείξω ότι το Λονδίνο ήταν μια κακή παρένθεση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ξεχωριστό γεγονός. Λύτρωση; Δεν είμαι σίγουρος».