Το δίλημμα «στηρίζετε τα νομοσχέδια ή εκλογές» θέτει ευθέως η κυβέρνηση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας απαιτητικός κοινοβουλευτικά μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να εγκριθούν βαριά νομοθετήματα.

Ολα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της κινητικότητας θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, στο διάστημα δηλαδή που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για να ελέγξει κατά πόσο η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ. Και ενώ τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις ΗΠΑ να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει να προκληθεί κάποιο «ατύχημα» λόγω της απροθυμίας ορισμένων βουλευτών να υποστηρίξουν το πρόγραμμα.

Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα ερμηνεύθηκε ως ένα μήνυμα ενθάρρυνσης από τη γερμανική πλευρά ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, τότε μόνο χαμένη δεν θα βγει. «Προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις κι εμείς είμαστε εδώ το 2014», είναι μια φράση που αποδίδεται στον κ. Σόιμπλε κατά την παραμονή του στο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης.

Επίσης, η άφιξη αύριο στην Αθήνα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου είναι ένα ακόμη δείγμα του ενδιαφέροντος που δείχνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με στόχο την έξοδό της από την κρίση. Αλλωστε το προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για τις 8 Αυγούστου θεωρείται έμπρακτη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια της Ευρώπης με την οικονομική κρίση, κατάσταση που αντανακλά αρνητικά και στην αμερικανική οικονομία.

Στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και να επισημανθεί ο σημαντικός γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας.

Την επόμενη Κυριακή, πριν από το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ, την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα για επαφές με τον Πρωθυπουργό και την αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το κλίμα έχει αρχίσει να «στρώνει» στο εξωτερικό για τη χώρα μας, ωστόσο πιστεύει πως δεν μπορεί να υπάρξει χαλαρότητα στο εσωτερικό αν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης προβάλλουν αιτήματα και βέτο για ρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η εμπειρία με το πολυνομοσχέδιο και η ανταρσία 30 βουλευτών της ΝΔ για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ, σε συνδυασμό με την καταψήφιση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ του άρθρου για τη Δημοτική Αστυνομία, προβλημάτισαν το Μέγαρο Μαξίμου που πιστεύει ότι οι βουλευτές πρέπει να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν παιχνίδια, να κάνει ο καθένας εκβιασμούς και η κυβέρνηση να υποχωρεί. Ετσι η χώρα δεν μπορεί να διοικηθεί», αναφέρει σημαίνων κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην είναι όμηρος μιας εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Την αντίληψη αυτή παρουσίασε χθες με πολύ ευκρινή τρόπο και ο γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος δηλώνοντας στον Βήμα FM: «Οποιος νομίζει ότι η αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι χαμηλά, κάνει τραγικό λάθος».

Ο κ. Μπαλτάκος επανέλαβε εξάλλου με τον πλέον σαφή τρόπο ότι «αν κάποιο νομοσχέδιο που είναι κρίσιμο και καίριο, όπως το πολυνομοσχέδιο, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας ημέρα το πρωί θα προκηρυχθούν εκλογές».

Τα περιθώρια. Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αν σε κάποια ρύθμιση, η οποία δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη με τους τριτέκνους που εξαιρέθηκαν από την κινητικότητα, διαπιστωθεί ότι μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις θα γίνουν. Οχι όμως για θέματα που μπορεί να κοστίσουν τη μη εκταμίευση της δόσης για τη χώρα.

Είναι γεγονός ότι ειδικά στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά τον ανασχηματισμό επικρατεί αναβρασμός. Ενα τμήμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης ανάλογα με εκείνα που παρουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έπειτα από ψηφοφορίες εξαντλητικών μέτρων, και μάλιστα εμφανίζεται αποφασισμένο να μη δέχεται αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της ηγεσίας.

Και αυτό διότι όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες εισπράττουν γκρίνια και απογοήτευση από τους ψηφοφόρους τους, γεγονός που τους κάνει να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Ωστόσο περιθώρια για αποκλίσεις στα σημαντικά θέματα δεν υπάρχουν, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει σκληρά, με τις μηχανές στο φουλ, για να κλείσει τις τρύπες και να καλύψει το χαμένο έδαφος της χρονιάς που λήγει. «Οσο πιο κοντά στους στόχους μας είμαστε τον Σεπτέμβριο –τότε είναι προγραμματισμένες οι γερμανικές εκλογές –τόσο αυξάνονται οι δυνατότητές μας να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη βοήθεια για τα χρόνια που έρχονται», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.