Αιματηρό ήταν και φέτος το ξακουστό φεστιβάλ του Σαν Φερμίν που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Παμπλόνα της Βόρειας Ισπανίας και στο οποίο πρωταγωνιστούν έξι μαινόμενοι ταύροι και χιλιάδες δρομείς, ντυμένοι στα άσπρα και έχοντας δεμένα στον λαιμό τους κόκκινα μαντίλια, οι οποίοι τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους. Χθες, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του όγδοου και τελευταίου «ενθιέρο» –πρόκειται για την κλειστή διαδρομή μήκους περίπου 849 μέτρων, την οποία διανύουν οι ταύροι και οι δρομείς –τραυματίστηκαν ακόμη πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή Αυστραλή η οποία υπέστη διάτρηση πνεύμονα όταν ένας από τους ταύρους την κάρφωσε στο στήθος με τα κέρατά του. Το Σάββατο 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν –είτε καταπατήθηκαν από τα επιβλητικά ζώα είτε τρυπήθηκαν από τα κέρατά τους –εξαιτίας του συνωστισμού που σημειώθηκε έξω από την είσοδο της αρένας στην οποία καταλήγουν οι ταυροδρομίες ενώ ακόμη τρεις άνδρες τραυματίστηκαν την Παρασκευή.

Το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν ανάγεται στον 13ο αιώνα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 1592. Κάθε Ιούλιο χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο καταφθάνουν στην ιστορική πρωτεύουσα της Ναβάρα για να αναμετρηθούν με τη μανία έξι ταύρων οι οποίοι κάθε πρωί αφήνονται ελεύθεροι στα στενά σοκάκια της παλαιάς πόλης της Παμπλόνα προκαλώντας στην κυριολεξία πανικό. Ωστόσο, εκτός από τους χιλιάδες τουρίστες που προσελκύει, η διεξαγωγή του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν προκαλεί και πολλές αντιδράσεις, κυρίως από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζωών, οι οποίες διαμαρτύρονται για την κακομεταχείριση και τη θανάτωσή τους κατά την τελετή λήξης του φεστιβάλ. Φέτος, όμως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Women’s Foundation Μαρίζα Σολέτο ανέφερε σε κείμενό της πως «κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται σεξουαλικές επιθέσεις κατά των γυναικών» που συμμετέχουν σε αυτό, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει την κατάσταση με εκείνη που επικρατεί στην Πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου όπου οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι βιασμοί έχουν μετατραπεί σε μάστιγα. Τοπικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών κατηγορούν τις Αρχές ότι υποβαθμίζουν το ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων. «Ζητάμε τα πραγματικά στοιχεία αναφορικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις που σημειώνονται στο Σαν Φερμίν. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι και την οποία το Δημαρχείο της Παμπλόνα και άλλοι φορείς προσπαθούν να αποσιωπήσουν», τόνισε εκπρόσωπος μιας τοπικής οργάνωσης ενώ μία δημοτική σύμβουλος της πόλης επιβεβαίωσε, τουλάχιστον εμμέσως, το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, λέγοντας πως το «το φεστιβάλ έχει μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά».