Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται. Και η κακή επίσης. Αναφέρομαι στην αντίδραση κάποιων από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιάλυσή τους. Και συγκεκριμένα, στα νάζια του Μανώλη Γλέζου τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ οδήγησαν στην τελική συμβιβαστική πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προς τις συνιστώσες.
Αναφέρομαι σε «νάζια», επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τις τελευταίες ημέρες - τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου - υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γλέζο. Μου λένε ότι οι συναντήσεις έγιναν στη λογική του συμβιβασμού. Σε μια απ' αυτές μάλιστα προτάθηκε στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς να αναλάβει περισσότερο ηγετικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν λέω ηγετικό, δεν εννοώ στα χαρτιά, αλλά επί της ουσίας. Παρ' όλα αυτά, ο Γλέζος αρνήθηκε. Οι συνομιλητές του, πάντως, έμειναν με την αίσθηση ότι ήθελε κάτι παραπάνω. Τελικά, όλοι για μια διαπραγμάτευση ζούμε...
Παραφωνίες, αποχές και μετεγγραφές
Με αυτά και μ' εκείνα, δεν μπορώ να αποφανθώ με βεβαιότητα αν στο επόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστούν διαιτητή για να τα βγάλουν πέρα με τις συνιστώσες. Εξάλλου, εκτιμώ ότι το «εν ευθέτω χρόνω» που τους άφησε ο Αλέξης Τσίπρας για να διαλυθούν θα έχει εξαντληθεί πριν από το επόμενο Συνέδριο. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω, όμως, είναι ότι το κλίμα στο Τάε Κβον Ντο το απόγευμα του Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα τεταμένο.
Εξηγούμαι: «Σύντροφοι» από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και όχι μόνο σηκώνονταν όρθιοι και έπαιρναν το μικρόφωνο για να μιλήσουν χωρίς να ζητούν άδεια και η άναρχη διαδικασία λίγο έλειψε να μετατραπεί σε χαοτική. Την κατάσταση μαθαίνω ότι έσωσε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος διηύθυνε ως μαέστρος όλες τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Κάτι σαν το «ήρωες ανάμεσά μας» δηλαδή...
Μένω στο Συνέδριο για να σας μεταφέρω λεπτομέρειες με νόημα που αφορούν την Κεντρική Επιτροπή. Ή, μάλλον, τις απουσίες από την Κεντρική Επιτροπή. Αναφέρομαι στη Σοφία Σακοράφα (αριστερά), στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (δεξιά), οι οποίοι σε αντίθεση με την πλειονότητα των συναδέλφων τους βουλευτών δεν έθεσαν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή. Θυμίζω ότι ο Κουρουμπλής δεν έθεσε υποψηφιότητα ούτε για σύνεδρος, ενώ η Κωνσταντοπούλου εξελέγη στο παρά πέντε με την ομάδα των δικηγόρων. Οχι, δεν σνομπάρουν τις διαδικασίες. Οι κακές γλώσσες του Συνεδρίου, όμως, λένε ότι δεν ήθελαν να ρισκάρουν μια χαμηλή σταυροδοσία σε σχέση με τις προσδοκίες τους, και σε ό,τι αφορά τους δύο πρώτους, σε σχέση με τους σταυρούς που πήραν στις εκλογές. Θυμίζω ότι η Σακοράφα ήρθε πρώτη και ο Κουρουμπλής δεύτερος στη Β' Αθήνας.
Δεν ισχύει το ίδιο για παλαιούς συντρόφους, όπως το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ Πάνο Τριγάζη ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την νέα Επιτροπή. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι η πρότασή του με την κωδική ονομασία "Σχέδιο Δράσης Σαράγεβο 2014" πέρασε με ομοφωνία από όλες τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τριγάζης πρότεινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου να οργανωθεί μια βαλκανική φιλειρηνική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βοσνίας που ήταν παρόντες ενθουσιάστηκαν.
Τελικά είναι πιο δύσκολο να είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αν ανήκεις σε συνιστώσα εσωτερικού παρά εξωτερικού. Το αναφέρω, επειδή πληροφορούμαι ότι το Συνέδριο επέτρεψε σε "συντρόφους" από αδελφά κόμματα του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας, να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα πει να βλέπεις μπροστά.
Βλέπουν «σκηνοθεσία»
Τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ως υπαίτιο του προπηλακισμού του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και ο Δημήτρης Καρύδης. Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση πριν από το συμβάν. Σε αυτήν προανήγγελλαν ότι θα έδιναν την απάντησή τους με τη στάση τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Επανάσταση 4Χ4
Λίγο ακόμα και θα φώναζε «Λιμπερτέ, εγκαλιτέ, φρατερνιτέ» κρατώντας το λάβαρο της Γαλλικής Επανάστασης ο Πάνος Καμμένος. Το αναφέρω επειδή χθες, ανήμερα της άλωσης της Βαστίλλης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρισκόταν στο λιμάνι του Ευδήλου στην Ικαρία κρατώντας μια σημαία. Μόνο που, όπως μου λένε, το λάβαρο δεν ανέγραφε το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας, 1912» και είναι η επίσημη σημαία του νησιού που συμβολίζει, μεταξύ άλλων, το έτος απελευθέρωσής του. Δεν ξέρω τι ήθελε να πει ο ποιητής, αλλά κατάσκοπός μου τον συνέλαβε πάνω σε τζιπ στρατιωτικού τύπου να καταφθάνει στο λιμάνι για να παραλάβει φιλικό του πρόσωπο που έφθασε στο νησί με το πλοίο «Νήσος Χίος». Το… επαναστατικό τζιπ του Καμμένου συνόδευε συμβατικό αυτοκίνητο με τη φρουρά του. Με την ευκαιρία, να φωνάξω κι εγώ «ζήτω η Γαλλική Επανάσταση!».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από