Δεν ξέρω πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «αποκρατικοποιήσεις» αλλά αν κρίνω από την πρώτη και μοναδική που επιχείρησε –μετά των ανάλογων τυμπανοκρουσιών –η κυβέρνηση Σαμαρά προ μηνών, νομίζω ότι σε λίγο θα γελάει ο κάθε πικραμένος, εκτός από τους υπεύθυνους οι οποίοι προφανώς θα βρίσκονται στον προθάλαμο κάποιου εισαγγελέα. Αναφέρομαι στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Το στόρι είναι λίγο πολύ γνωστό: παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών συνεταιριστικών ενώσεων που είχαν καλύτερες προσφορές για την επιχείρηση, η κυβέρνηση επέλεξε να την δώσει σε ένα fund ρωσικών συμφερόντων, στο οποίο όλως τυχαίως μετείχε ένας από τους διακινητές των προϊόντων της Δωδώνης (όχι γιατί είμαι ηπειρώτης, αλλά η καλύτερη φέτα παγκοσμίως, μιλάμε), ο οποίος όλως τυχαίως επίσης είχε ένα άνοιγμα στην επιχείρηση ύψους… 11 εκατομμυρίων ευρώ! Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Οπως μου την περιέγραψε σε ένα απεγνωσμένο τηλεφώνημα χθες κτηνοτρόφος της περιοχής Ιωαννίνων, οι 5.500 κτηνοτρόφοι που προμηθεύουν γάλα τη Δωδώνη είναι στα κεραμίδια, καθ’ ότι απλήρωτοι εδώ και τρεισήμισι μήνες! Οι Ρώσοι που υποτίθεται ότι αγόρασαν την επιχείρηση για να την εξυγιάνουν και να την αναπτύξουν είναι άφαντοι, οι εργαζόμενοι παίρνουν κάτι έναντι, και η Δωδώνη πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα -λέμε τώρα –την ελπίδα. Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι; Το υπουργείο Οικονομικών που ευλόγησε την πώληση της επιχείρησης δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της; Την πούλησε κι αυτό ήταν; Και πέρα από την εκπλήρωση των οικονομικών όρων, δεν πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος για το πού πάει μια επιχείρηση από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες στην πιο υποβαθμισμένη (και πάλι, δυστυχώς…) περιοχή της Ευρώπης;

«Επανίδρυση» για τα καλά

Παρότι κινδυνεύω να επικριθώ ότι αφιερώνω μεγάλο μέρος της στήλης σε θέματα Ηπείρου, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μεταφέρω εδώ πληροφορία της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έχει ξετυλίξει το κουβάρι σε μεγάλη υπόθεση απάτης με τη συμμετοχή κρατικών λειτουργών και αιρετών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εις βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με την πληροφορία αυτή, η απάτη έχει να κάνει με την επί κυβερνήσεως Καραμανλή (αυτά που λέω συνέχεια… καταστροφή παντού) έκδοση από την αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Νομαρχίας Ιωαννίνων 300 βιβλιαρίων απορίας σε ισάριθμους δήθεν Βορειοηπειρώτες!

Η απάτη, που έχει για ευνόητους λόγους και πολιτικά χαρακτηριστικά, αποκαλύφθηκε όταν στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα της πόλης προσήλθε το 2010, ο αλβανός εισαγγελέας… Αργυροκάστρου με ένα τέτοιο βιβλιάριο στο χέρι ζητώντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!!

Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η ζημιά του ΕΣΥ ανέρχεται σε τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό δεν θα κλείσει εκεί.

Για το ίδιο θέμα τρέχει και εισαγγελική προανάκριση, η οποία εντοπίζει τις ευθύνες του σκανδάλου πολύ υψηλά. Διότι το δεύτερο σκέλος της αφορά και την καταβολή σε αυτούς τους απόρους – μαϊμού εκ Βορείου Ηπείρου και προνοιακών επιδομάτων!

(Τελικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, την καραμανλική διακυβέρνηση θα βρεις…)

Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση

Στο γενικότερο πολιτικό πεδίο, η εβδομάδα αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση δεδομένου ότι θα δοκιμαστεί σκληρά η κυβερνητική συνοχή και μπορεί να έχουμε και εξελίξεις…

Ακούω ότι αρμόδιοι στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού το έχουν ρίξει στο ατελείωτο «μασάζ» σε καμιά δεκαριά βουλευτές (Νικήτας, Βλάχος, Τσαβδαρίδης και λοιποί), μη γίνει καμιά στραβή στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που μου έβγαζαν κάνα δυο με τους οποίους συνομίλησα χθες βράδυ, η αλήθεια είναι ότι φοβούνται. Κατά τα λοιπά, απεργίες, διαδηλώσεις, αναταραχή… Ωχ, θέλω να φύγω διακοπές Τώ-Ρα!

Προσαρμόζεται το αριστερό αγόρι

Αλλά δεν θα φύγω. Εδώ θα μείνω. Παρ’ ότι δέχθηκα σχετική «προειδοποίηση» μετά των απαραιτήτων απειλών από συριζαίο (το όνομά του στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου) να φύγω απ’ τη χώρα (χα!). Θα μείνω διότι θέλω να δω πόσο χαμηλά (σαν την Αγνή του λιμανιού) θα πέσει το αριστερό αγόρι Αλέξης προκειμένου να πείσει και τον τελευταίο μικροαστό ότι δεν κινδυνεύει η χώρα και ο ίδιος εάν και εφόσον κερδίσει ποτέ την εξουσία. Στο Συνέδριο που έληξε χθες ο άνθρωπος είπε ότι δεν πρόκειται να μας βγάλει από το ευρώ, δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και όσο για το χρέος, έλα μωρέ, λέμε και καμιά… κουβέντα για να περνάει η ώρα. Ούτε στάση πληρωμών ούτε μονομερής διαγραφή ούτε τίποτε. Διαπραγμάτευση…

Προσαρμόζεται το παλικάρι μου, προσαρμόζεται…

Τι ήταν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Θα αφήσω να το περιγράψει αρθρογράφος με το ψευδώνυμο Αρης (που παραπέμπει στον Βελουχιώτη) Μπλάνας (που αφορά έναν ακόμη από τους συκοφαντημένους από το ίδιο το Κόμμα αγωνιστές του ΚΚΕ) στην ιστοσελίδα iskra.gr η οποία απηχεί τις απόψεις του φίλου Παναγιώτη Λαφαζάνη (κάτι μου λέει ότι είναι δικό του το κείμενο…):

«Η ηγετική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε, δυστυχώς, ένα Συνέδριο, που όφειλε να είναι άκρως πολιτικό, στραμμένο στην κοινωνία (…) σε μια εσωστρεφή υπόθεση (…), προσανατολίστηκε αποκλειστικά στην «τελεσιγραφική» διάλυση των συνιστωσών και στην εκβιαστική κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου εκλογής των οργάνων (…). Ο στόχος αυτού του προσανατολισμού υπήρξε σαφέστατος. Ο ασφυκτικός περιορισμός της δημοκρατίας στο κόμμα και η υποβάθμιση των ισχυρότατων ριζοσπαστικών, αριστερών αντιστάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων».

Σοφόν το σαφές

Δέχθηκα επιστολή της ΠΟΣΠΕΡΤ και «δημοσιογράφων της ΕΡΤ», που απαντούν στον επιστολογράφο μου από την πρώην ΕΡΤ3, με την οποία ο άνθρωπος έθετε, παρότι εργαζόμενος εκεί, το θέμα των υπέρογκων αποζημιώσεων που προσφέρονται στους απολυμένους της πρώην ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών θα επαναπροσληφθούν στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Γράφουν τα παλικάρια:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Παπαχρήστος βρήκε την ευκαιρία να πραγματευθεί μια «πιασάρικη» ανώνυμη καταγγελία, η οποία στη συγκυρία δημιουργεί εντυπώσεις. Και είναι λυπηρό ότι, αν και έμπειρος στον χώρο των ΜΜΕ, εμφανίζεται να αγνοεί ότι ο κιτρινισμός εκθέτει και αυτούς που τον υιοθετούν άκριτα».

Είναι προφανές ότι η συριζαίικη παρέα που κάνει κουμάντο αυτή την ώρα στην ΕΡΤ και έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες συναδέλφους επιδιώκει να διαβάζει κατά πώς θέλει αυτά που γράφω. Επανέρχομαι λοιπόν: είναι θεμιτό να επιδιώκει κανείς να αποζημιωθεί όσο μπορεί περισσότερο. Δεν είναι θεμιτό, αφού αποζημιωθεί, να επαναπροσληφθεί στον ίδιο φορέα. Και ισχύει πάντα, η βασική μου θέση, ότι δεν μπορεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση, επειδή του Σαμαρά τού κάπνισε να κλείσει την ΕΡΤ. Συνεννοηθήκαμε;