Τον Απρίλιο του 2014 θα ληφθούν οι αποφάσεις για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά την εκπνοή του Μνημονίου, στα τέλη του επόμενου έτους. Ενα βασικό εργαλείο για τη στήριξη της Ελλάδας ενδέχεται να αποτελέσει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM αναδρομικά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε συνέντευξή του στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο κ. Ντεϊσελμπλούμ απορρίπτει το άμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους για τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά διαβεβαιώνει ότι θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια.

Ερωτηθείς για την ιδέα να μειωθεί το ελληνικό χρέος με την ανάληψη από τον ESM των 50 δισ. ευρώ που απαιτήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ απαντά: «Επί της αρχής είναι δυνατόν να ανακεφαλαιοποιηθούν αναδρομικά απευθείας οι τράπεζες από τον ESM, υπάρχουν οι κανόνες για αυτό. Οταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, το αργότερο στα τέλη του 2014, οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να το ζητήσουν. Προς το παρόν όμως δεν βλέπω την αναγκαία πολιτική στήριξη από τα κράτη-μέλη για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτιμά ότι το φθινόπωρο του επόμενου έτους ο ESM θα είναι έτοιμος να αναλάβει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας χώρας-μέλους της ευρωζώνης και προαναγγέλλει ότι την ερχόμενη άνοιξη θα γίνει μία εφ' όλης της ύλης αποτίμηση της κατάστασης στην οποία θα βρίσκεται η Ελλάδα ενόψει του τέλους του Μνημονίου. «Τον Απρίλιο θα εξετάσουμε πού βρισκόμαστε, αν η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της, αν έχει πετύχει καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα και σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι τράπεζες. Είμαστε πρόθυμοι για περαιτέρω βοήθεια», λέει ο κ. Ντεϊσελμπλούμ. «Προσπαθούμε συνεχώς να καταστήσουμε βιώσιμο το μεγάλο χρέος. Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να συνέλθει», προειδοποιεί, ενώ αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει «αξιοθαύμαστα» πράγματα αλλά παραδέχεται ότι «συνεχίζει να αποτελεί δύσκολη περίπτωση. Ολοι ανησυχούμε...».


TO ΚΟΥΡΕΜΑ. Ενα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι πάντως μέσα στις λύσεις που βλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup. Και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει τώρα πρόθυμη να βοηθήσει επειδή προεξοφλεί ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους. «Χαιρόμαστε που το ΔΝΤ παραμένει στο πλοίο. Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι το ΔΝΤ ήδη περιμένει να αποφασιστεί κούρεμα του χρέους», λέει ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Ως δυνατή λύση αναφέρει τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων. «Κατανοώ ότι θα άρεσε στην Αθήνα η διαγραφή χρεών, αλλά στο τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και αυτό θα γίνει μόνον αν η χώρα εκσυγχρονιστεί. Μια διαγραφή του χρέους δεν θα αποτελούσε και τόσο πειστικό ξεκίνημα», λέει ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από