Σκηνές βγαλμένες από την Προκαταρκτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ έζησε χθες η Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, όπου για δεύτερη ημέρα διεξαγόταν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση που ψηφίστηκε επί της αρχής.

Οι υψηλοί τόνοι και οι διαρκείς αντεγκλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης οδήγησαν σε μετωπικές συγκρούσεις –τόσο μεταξύ της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη όσο και μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής κ. Βιρβιδάκη και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Καλφαγιάννη –που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και ολιγόλεπτη διακοπή.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το θέμα αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη της μεταβατικής περιόδου που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και έχει διατυπώσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της Επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ, επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου. Το συγκεκριμένο επιχείρημα, ωστόσο, αντέκρουσε ο υπουργός Επικρατείας, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έχει ούτε ψήγματα αντισυνταγματικότητας». Πάντως ο κ. Αλιβιζάτος πρότεινε «το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο να μην έχει τις αρμοδιότητες του μόνιμου και να μην κρίνει ποιοι θα προσληφθούν», καθώς θα λειτουργήσει για το διάστημα των τριών μηνών και όχι του ενός έτους.

Υποστήριξε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο κόβεται «ο ομφάλιος λώρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τη Βουλή και τα κόμματα» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Αν πράγματι εννοεί αυτό που λέει για απεγκλωβισμό της ΕΡΤ από τον σφιχτό κυβερνητικό εναγκαλισμό, τότε δεν μπορεί να διαφωνεί με τις πάγιες διατάξεις του νομοσχεδίου».

ΠΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ. Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν, πάντως, όταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Νίκος Καλφαγιάννης, αφού αρχικά χαρακτήρισε ως «αυθαίρετη, εκδικητική και παράνομη πράξη» το κλείσιμο της ΕΡΤ, υποστήριξε πως «κάθε φορά που μιλούσε ο Σαμαράς ήμασταν εκεί και τον καλύπταμε πάντα». Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι του υπενθύμισαν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ προχώρησε σε απεργίες όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Αμέσως μετά, μάλιστα, ο κ. Καλφαγιάννης έκανε λόγο για… «γραφικούς της κυβέρνησης που έκλεισαν την ΕΡΤ». Ο χαρακτηρισμός κρίθηκε μη αποδεκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Βιρβιδάκη, ο οποίος ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η συγκεκριμένη φράση, γεγονός που εξόργισε την κ. Κωνσταντοπούλου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος σε εξίσου επικριτικούς τόνους χαρακτήρισε το λουκέτο στην ΕΡΤ ως «μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας μας». Ανάλογες ήταν και οι θέσεις των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Δ. Παλαιοχωρίτη και Ι. Σιοροβίγκα.

Λίγο αργότερα, όταν τον λόγο είχε ο υπουργός Επικρατείας –«θα διευκρινίσω το αυτονόητο, σήμερα νομοθετεί η κυβέρνηση, όχι η Επιτροπή» -, δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση από την κ. Κωνσταντοπούλου και από τη συνάδελφό της Βασιλική Κατριβάνου: «Δεν ξέρετε ότι η Βουλή νομοθετεί; Δεν ξέρετε κάτι τέτοιο κι είστε και υπουργός;». Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης απάντησε: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνταγματικής τάξης από ανθρώπους που δεν την εφαρμόζουν στην αίθουσα».

«Αξιοκρατία στις προσλήψεις»

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής ξεκαθάρισε ότι «το εποπτικό συμβούλιο δεν εκτελεί κομματικές εντολές» και αναφερθείς στις νέες προσλήψεις επισήμανε ότι θα είναι «αξιοκρατικές και όχι διακομματικές».