Η Πορτογαλία οδεύει σε δεύτερο μνημόνιο, μετά την «αποτυχία» των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, δήλωσε την Τρίτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο.

«Η Πορτογαλία έχει ανάγκη να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα», υπογράμμισε, καλώντας να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ώστε να αναδειχθεί νέα ισχυρή κυβέρνηση για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Σεγούρο έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος είχε την Τρίτη συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της Βουλής μετά την πολιτική κρίση που ώθησε την κυβέρνηση στα όρια της κατάρρευσής της την περασμένη εβδομάδα.

Η κρίση ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Πάουλου Πόρτας, του επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ, που είχε ως αφορμή την προαγωγή στη θέση αυτή της γενικής γραμματέως του υπουργείου.

Ο Πόρτας, ο οποίος είχε επικρίνει τις δημοσιονομικές περικοπές που επιβάλλονται βάσει των όρων του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας με 78 δισεκ. ευρώ από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το 2011, διορίστηκε τελικά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής από τον Κουέλιου, που έτσι έσωσε την κυβέρνησή του.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, ο Πόρτας είπε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει τώρα να λάβει έναν «δεύτερο κύκλο [μέτρων] ώστε να τονωθούν η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο Ζόρζε Μορέιρα ντα Σίλβα του κεντροδεξιού κόμματος του Κουέλιου είπε πως η ηγεσία του θεωρεί «προτεραιότητα» την αποφυγή ενός νέου προγράμματος διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς είχε αναφέρει πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία, χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον του ΑΕΠ της φέτος, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί πλήττοντας σχεδόν το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.