Ελαφρώς δυσμενέστερες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη χρονιά που διανύουμε κοινοποίησε χθες Τρίτη το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παραθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την πορεία εξόδου από το τούνελ της ύφεσης.

Στο επίκεντρο των προβληματισμών τέθηκε για ακόμη μία φορά η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, όπου παρότι το οικονομικό κλίμα κρίνεται αμετάβλητο καταγράφεται νέα επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το ΙΟΒΕ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013. Εκτιμά πλέον ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,8% έως 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,6% που προέβλεπε προηγουμένως.Η εκτίμηση είναι ελαφρώς δυσμενέστερη από όλες τις τελευταίες θεσμικές προβλέψεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «βλέπουν» ύφεση 4,2% του ΑΕΠ, η Τράπεζα της Ελλάδος 4,6%, και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) 4,8% του ΑΕΠ.

ΤΑ ΕΡΓΑ. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η υψηλή ύφεση και στα επόμενα τρίμηνα του 2013 θα επιφέρει συνέχιση της ανόδου της ανεργίας. Το 2013 θα ανέλθει στο 27,8% του εργατικού δυναμικού αντί για 27,3% που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση. Το Ιδρυμα εκτιμά ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων θα αποφέρουν έστω και προσωρινή μείωση της ανεργίας ενώ θέσεις εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας (αλλά σαφώς λιγότερες) εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν από την επανεκκίνηση των έργων στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες.

Θετική θα είναι η επίδραση και από την αυξημένη εποχική απασχόληση σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό. Αντιθέτως, απώλειες θα καταγραφούν από τον περιορισμό του Δημοσίου που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ. Υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τάχθηκε ο νέος γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας (αναλαμβάνει επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου) μιλώντας κατά την παρουσίαση της έκθεσης χθες στην Αθήνα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Βέττας τόνισε ότι «οποιαδήποτε μείωση φόρου θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία», διατηρώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις, καθώς εξήγησε ότι το βασικό θέμα είναι το αν το κενό που θα αφήνει κάποια μείωση φόρου θα πρέπει να καλύπτεται με άλλο μέτρο ή όχι.

Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ μαζί με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) είχε προγραμματιστεί να παραδώσουν τον Ιούλιο στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την έκθεση για το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας έως το 2020. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες, κάποιες λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη με ορισμένα υπουργεία και γι’ αυτόν τον λόγο η ολοκλήρωση της έκθεσης καθυστερεί και προγραμματίζεται να παραδοθεί στο τέλος του έτους.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα μειωθούν έστω και οριακά τη χρονιά που διανύουμε. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα χαμηλή εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επενεργεί περιοριστικά στις τιμές, κλιμακώνοντας την αποπληθωριστική δυναμική που είχε εκδηλωθεί στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Ωστόσο η μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι έλευση ξένων τουριστών θα τονώσει τη ζήτηση στις τουριστικές περιοχές, συγκρατώντας την πτώση των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι επιδράσεις των παραγόντων αυτών θα διαμορφώσουν τη μέση μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο -0,4% το 2013, αντί της σταθερότητας τιμών που αναμενόταν νωρίτερα φέτος.