Ετοιμες προς ενεργοποίηση είναι εγγυήσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη χορήγηση δάνειων 150 εκατ. ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και κεφαλαίων κίνησης. Πρόκειται για εγγυήσεις τις οποίες παρέχει το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΕΑΝ, τα δάνεια, που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγύησης από το Ταμείο, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

– Δάνεια για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Θα κυμαίνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ, με διάρκεια 5-10 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη. Για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας το ποσοστό εγγύησης ορίζεται σε 80% επί του ποσού του δανείου.

– Δάνεια έναντι της επιχορήγησης εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (αφορά δικαιούχους ΕΣΠΑ και επενδυτικού νόμου). Το ύψος των δανείων αυτών μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό της επιχορήγησης, με ελάχιστο 10.000 ευρώ και μέγιστο 500.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά τους ορίζεται από 24 έως 36 μήνες κατ’ ανώτατο με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μηνών. Για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας το ποσοστό εγγύησης ορίζεται σε 70% επί του ποσού του δανείου.

– Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού) ή δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια σε τελικό στάδιο υλοποίησης. Το ύψος τους κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών ή το μισθοδοτικό κόστος ή το ύψος των εξοφληθεισών δαπανών υλοποιηθείσας επένδυσης. Η διάρκεια των δανείων ορίζεται από 2 έως 10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη. Για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας το ποσοστό εγγύησης ορίζεται σε 80% επί του ποσού του δανείου.