Τέλη Μαρτίου, 49 πρωτοετείς φοιτητές του Κέντρου Κατάρτισης Δημοσιογράφων (CFJ) του Παρισιού έφτιαξαν βαλίτσες και πήραν το αεροπλάνο για Αθήνα. Τα ρεπορτάζ που έκαναν κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους τα ανέβασαν σε έναν ιστότοπο ονόματι The Parthenon Post. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετά διαμαντάκια. Το «σκληρότερο» το εντόπισε και το αναδημοσίευσε πρόσφατα το Rue89.

Τέσσερις μήνες προσπαθούσαν δύο από τους φοιτητές να πείσουν την 24χρονη Ουρανία Μιχαλολιάκου, υπεύθυνη Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, να τους μιλήσει: εισέπρατταν σταθερά την άρνησή της. Φτάνοντας στην Αθήνα, αποφάσισαν να εμφανιστούν απρόσκλητοι στα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων. Αγνωστο πώς, κατάφεραν να κάμψουν την καχυποψία της Ουρανίας, που τους έδωσε ραντεβού, άγνωστο γιατί, «στο μπαρ ενός πρατηρίου καυσίμων, σε μια έξοδο της Αττικής Οδού».

Η θυγατέρα του Νίκου Μιχαλολιάκου μίλησε στους γάλλους εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους για τα ΜΜΕ που «θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα» της Χρυσής Αυγής, για τους νέους Ελληνες «που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για δύο πράγματα: να πιουν τον καφέ τους και να δουν τηλεόραση!», για τον καπιταλισμό «που κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους», για τους «πρωταίτιους» Αμερικανούς «που είναι όλοι παχύσαρκοι», για την τρόικα, τον «υπέρτατο εχθρό», για τους ξένους «που κλέβουν και δολοφονούν», για τους Αλβανούς «που είναι εχθροί μας για λόγους ιστορικούς και εθνικούς», για τους μουσουλμάνους που είναι «ένας εχθρός πιο επικίνδυνος και από τον σιωνισμό», για το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο που παραείναι μαλακό αφού «δέχεται ως μέλη Ρομά και ομοφυλόφιλους»… Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους δύο φοιτητές πως έχει φίλους και κομμουνιστές και αναρχικούς, είχε «ακόμα και φίλους ομοφυλόφιλους» αλλά δεν της φέρθηκαν καλά. «Δεν θα σας πω πως δεν έχουμε τραυματίσει ποτέ κανέναν, θα ήταν ψέμα. Αλλά δεν είμαι υπεύθυνη για όλους τους ψηφοφόρους μας. Εγώ δεν χτυπάω κανέναν, ούτε και οι φίλοι μου», ξεκαθάρισε η Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Στις υποσημειώσεις, οι δυο γάλλοι φοιτητές θύμισαν πως η νεαρά είχε προσαχθεί πέρυσι ως ύποπτη για τον ξυλοδαρμό μετανάστη αλλά αφέθηκε ελεύθερη ελλείψει στοιχείων. Οι ίδιοι απέφυγαν να κάνουν περαιτέρω σχόλια· αντιθέτως, το Rue89 χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την 24χρονη μια γαλλική έκφραση που μπορεί να αποδοθεί ως «άξεστη» –οι ανάγωγοι.