Συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι αντιδράσεις για την επίμαχη διάταξη Λοβέρδου που αφορά στις υποχρεωτικές και χωρίς συγκατάθεση εξετάσεις για AIDS σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τόσο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου για το AIDS που ολοκληρώθηκε χθες στη Μαλαισία, απαιτούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) από το Λονδίνο, ζητά από τις ελληνικές αρχές την άμεση αντικατάσταση της διάταξης, τονίζοντας ότι «η απόφαση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη να επαναφέρει τη διάταξη, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το ότι ο νέος υπουργός μόλις μέσα σε μία ημέρα επανέφερε μία τέτοια διάταξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στιγματίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η διάταξη, όπως αποδείχθηκε, δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία. Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προστατεύσει τους πολίτες από το AIDS και άλλα λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόσβαση των ασθενών και στην πληροφόρηση του κοινού», δηλώνει ο Τζούντιθ Σάντερλαντ, υπεύθυνος ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Δυτική Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Φρανσουά Μπαρέ Σινουσί, κάτοχος βραβείου Νομπέλ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το AIDS 2013, στην επίσημη ομιλία της στο κλείσιμο του συνεδρίου χθες, αναφέρθηκε στην επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α από τον τωρινό υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της χώρας μας λέγοντας ότι «επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια δεν γίνεται να υπάρξει τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS αν παράλληλα δεν κάνουμε βήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζω ότι αυτό έγινε σαφέστατα ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια των ομιλιών εδώ αυτή την εβδομάδα. Με μεγάλη απογοήτευση λοιπόν, μάθαμε χτες ότι το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας εισήγαγε ξανά την υποχρεωτική εξέταση για HIV μετά από προσαγωγές σε εκδιδόμενες γυναίκες. Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας HIV/AIDS καταδικάζω αυτή την κίνηση και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της. Οι διαγνώσεις του HIV έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης και οι υποχρεωτικές εξετάσεις για HIV και οι καταναγκαστικές προσαγωγές το μόνο που θα προκαλέσουν είναι αύξηση της επιδημίας στη χώρα».

Με ανακοίνωσή τους και οι Γιατροί του Κόσμου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη «προσβάλλει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το πρόσχημα της προστασίας της κοινότητας από λοιμώδη νοσήματα ποινικοποιεί την αρρώστια, τη φτώχεια και την εξάρτηση».

«Οι βίαιες προσαγωγές, ο εγκλεισμός και ο εξαναγκασμός σε εξετάσεις, όχι μόνο δεν προφυλάσσουν τη δημόσια υγεία, αλλά υποκριτικά παραβλέπουν τα μείζονα θέματα δημόσιας υγείας, όπως είναι οι εμβολιασμοί των ανασφάλιστων παιδιών, καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού, ασφαλισμένου ή ανασφάλιστου, πλούσιου η φτωχού να έχει πρόληψη και πρόσβαση στις δομές υγείας του κράτους. Η στοχοποίηση και ο διασυρμός συνανθρώπων μας απομονώνει αυθαίρετα και μειώνει τις δυνατότητες πραγματικής ιατρικής φροντίδας και ελέγχου των νοσημάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.