Με απόλυτη επιτυχία κλείνει ο κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, καθώς μετά την Εθνική και την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, αντλώντας από την αγορά κεφάλαια που αντιστοιχούν σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του 10% επί της ελάχιστης έκδοσης νέων μετοχών που έπρεπε να υλοποιήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βάσει της ζήτησης που εκδηλώθηκε για τους νέους τίτλους μέσω των δικαιωμάτων προτίμησης, αλλά και για αδιάθετες μετοχές, ξεπέρασε τα 1,4 δισ. ευρώ, ήτοι διαμορφώθηκε περίπου στο 19% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, συνολικού ύψους 7,33 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι Societe Generale και BCP είχαν συμφωνήσει να τοποθετήσουν 570 εκατ. ευρώ στην έκδοση νέων μετοχών, τα υπόλοιπα 830 εκατ. ευρώ προσφέρθηκαν από παλαιούς μετόχους και νέους επενδυτές. Σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, τα κεφάλαια ανήλθαν σε αυτά τα επίπεδα κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής των μικρομετόχων, η οποία έφθασε τα 350 εκατ. ευρώ μέσω εγγραφών στο δίκτυο της τράπεζας.

Η παραπάνω επιτυχία επιτρέπει στην τράπεζα να επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, χωρίς να καταστεί απαραίτητη η χρήση των ακριβών, λόγω του υψηλού επιτοκίου τους, μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos). Εάν το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου διαμορφωθεί στα επίπεδα του 19%, κάθε τίτλος παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης (warrants) των μετοχών που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αντιστοιχεί σε περίπου 4,65 μετοχές, που θα μπορούν να αποκτηθούν τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά τίτλο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα. Μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα εστιάσει την προσοχή της στην αναδιάρθρωση του ομίλου, που περιλαμβάνει τη λειτουργική ενοποίηση των τραπεζών που εξαγοράστηκαν τους τελευταίους μήνες. Ηδη από χθες ενοποιήθηκαν τα συστήματα της Τράπεζας Πειραιώς και της ATEBank και πλέον οι πελάτες των δύο τραπεζών εξυπηρετούνται από ενιαίο δίκτυο. Θα ακολουθήσει η απορρόφηση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών, ενώ αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για τις τύχες των Millennium Bank και Geniki Bank, που διατηρούν τραπεζική άδεια.