Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει, έστω και προσωρινά την ΕΡΤ, προκάλεσε αντιδράσεις στην ομογένεια της Αυστραλίας.

Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις των μαζικότερων φορέων της ομογένειας, από τις αντιδράσεις απλών ομογενών αλλά και από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Εξάλλου διαδικτυακή δημοσκόπηση της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» δείχνει ότι το 70% των αναγνωστών διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση.

Στο πλευρό της ομογένειας, αλλά και των εργαζομένων της ΕΡΤ έχει ταχθεί και η Αυστραλιανή Δημοσιογραφική Ένωση (Media Alliance) που με ανακοίνωσή της καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει ξανά σε λειτουργία την ΕΡΤ, χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη» την απόφαση για προσωρινό κλείσιμό της και την χαρακτηρίζει «πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του δικαιώματος των πολιτών να ενημερώνονται».

Για τρίτη συνεχή μέρα στο σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης γίνεται εκτενέστατη αναφορά σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εκατοντάδων υπαλλήλων αλλά και του απλού κόσμου που προσέρχεται σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Προβάλλονται δε και οι αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας Αυστραλίας με δηλώσεις των Προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων Μελβούρνης, Βικτώριας και Σύδνεϋ για τη «σημασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας της διασποράς και για το πλήγμα από το κλείσιμό της» αλλά και οι κινήσεις στις οποίες έχουν προβεί με έκδοση ανακοινώσεων και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για του λουκέτο στην ΕΡΤ» την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 4 το απόγευμα στο οίκημά της στην Λακέμπα του Σίδνεϊ.

Στην ανακοίνωση της Κοινότητας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία θα έχει επιπτώσεις στον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Το δικαίωμα της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και με αυτήν την ενέργεια η Κυβέρνηση στερεί από εμάς τους Έλληνες το δικαίωμα αυτό».

Εξάλλου σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, επισημαίνει ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αυστραλία, με τη μητέρα πατρίδα, ενώ συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεών μας σε όλον τον κόσμο.

«Τα ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ τα παρακολουθούσαν χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία, ενώ ταυτόχρονα είχαν αναδειχθεί και ως μέσα προβολής των δραστηριοτήτων μας,» τονίζεται στην επιστολή.

«Τα ραδιοφωνικά προγράμματά της και ιδιαίτερα τα ενημερωτικά εμπλούτιζαν τα ελληνικά προγράμματα του πολυπολιτισμικού κρατικού ραδιοφώνου της SBS και ήταν πηγή ενημέρωσης για πολλά άλλα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΡΤ υπήρξε το μοναδικό μέσο που πρόβαλε παγκοσμίως τα επιτεύγματα και τη δράση του Ελληνισμού της Αυστραλίας, ειδικά μετά την αναβάθμιση της παρουσίας της στους Αντίποδες με την τοποθέτηση των ανταποκριτών και την εκπομπή τους για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Επίσης, η δορυφορική ΕΡΤ εκτός των άλλων ήταν το μοναδικό ελεύθερης λήψης ελληνικό μέσο ενημέρωσης σε όλη την Αυστραλία και είχε αναδειχθεί σε μέσο προβολής της Ελλάδας ως κοιτίδας σύγχρονου πολιτισμού, τουριστικού προορισμού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ, είναι ανησυχητική, καθώς όχι μόνο μας αποξενώνει ως απόδημους από την πατρίδα μας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, καθώς καθίσταται μια χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση που προωθεί την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση και τα εθνικά συμφέροντα,» επισημαίνεται στην επιστολή.

Η Κοινότητα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να εξασφαλίσει όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και τη βελτίωση των προγραμμάτων της και ιδιαίτερα αυτών για τον απόδημο Ελληνισμό.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τη φωνή εκατομμυρίων ομογενών που ζητάνε τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα προωθεί τη δημοκρατική και αντικειμενική ενημέρωση, καταλήγει ο κ. Παπαστεργιάδης.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΣΑΕ Ωκεανίας που μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η συμβολή της ΕΡΤ στον απανταχού Ελληνισμό στο τομέα της πληροφόρησης, στα προγράμματα διάδοσης της Γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας ήταν και είναι ανεκτίμητη.

Η ξαφνική διακοπή των προγραμμάτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομογένεια και αποκόβει και αποξενώνει τον ελληνισμό από την γενέτειρα.

Καταδικάζουμε την ξαφνική απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ που έχει αρνητικές επιπτώσεις όπου υπάρχει και ζει Ελληνισμός και καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση με στόχο να συνεχιστεί η ροή των προγραμμάτων μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση για τη μακρόχρονη επιβίωση της ΕΡΤ».

Τέλος, ομογενείς εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ελληνισμού της Διασποράς χάνει με βάναυσο τρόπο ένα τεράστιας σημασίας αρχείο το οποίο χρησιμοποιούσε στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας αλλά και στις ακριτικές περιοχές. Οι κινήσεις αυτές όχι μόνον αντιβαίνουν στα όρια της λογικής αλλά είναι και αντιδημοκρατική, αυθαίρετη, ασυλλόγιστη, ανάρμοστη. Αν υπάρχει αδιαφάνεια στην ΕΡΤ γιατί δεν την ξεκαθαρίσαμε αντί να την κλείσουμε. Αν υπήρχε διαφθορά στην ΕΡΤ ποιος τη δημιούργησε, ποιανού παράδοξες αποφάσεις την στήριξαν και γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα κατά μέτωπο αντί να κλείσουμε την καλή σύνδεση του γηγενή με τον απόδημο ελληνισμό.

Δεν αντιβαίνουμε στις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για εξυγίανση της Ελληνικής κοινωνίας από τη διαφθορά, όμως η κίνηση αυτή δεν είναι λύση» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Diasporic Literature Spot.