Υπό μεγάλη πίεση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ, να περιορίσει την ηλεκτρονική παρακολούθηση βρίσκεται η κυβέρνηση Ομπάμα έπειτα από τις αποκαλύψεις για τα μυστικά προγράμματα καταγραφής τηλεφωνικών συνομιλιών και προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να θίξει το θέμα με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα ως Προέδρου των ΗΠΑ –και θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο για να επαναβεβαιώσει τους στενούς αμερικανογερμανικούς δεσμούς. Ομως τώρα πέφτει μια σκιά. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε σε δημοσιογράφους ότι «ασφαλώς και μπορείτε να θεωρήσετε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα θίξει η Καγκελάριος μαζί του».

Ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα απευθύνουν ερωτήματα στους αμερικανούς ομολόγους τους για τα άγνωστα μέχρι τώρα προγράμματα παρακολούθησης σε υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο την Πέμπτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τις επιπτώσεις τέτοιων προγραμμάτων στην ιδιωτική ζωή των πολιτών της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι γενικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ιδιωτικών στοιχείων, ήδη έχουν τεθεί από την επίτροπο που είναι αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ στη διάρκεια συνομιλιών με αμερικανούς αξιωματούχους τον Απρίλιο. «Ενα σαφές νομικό πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί πολυτέλεια ή εμπόδιο, αλλά ένα ουσιώδες δικαίωμα», σχολίασε η Ρέντινγκ αντιδρώντας στην υπόθεση του προγράμματος Prism.

Ομως και στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Ανταλ ζήτησε την επανεξέταση του Πατριωτικού Νόμου, ο οποίος ψηφίσθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Ανταλ τόνισε ότι η έκταση του προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και προσωπικών δεδομένων ήταν πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι πιστευόταν. Ο γερουσιαστής, που προειδοποιεί εδώ και χρόνια για την ολοένα αυξανόμενη σχετική κυβερνητική δραστηριότητα, δήλωσε ότι ο νόμος χρειάζεται να επανεξετασθεί προκειμένου να αποκαταστηθεί η πίστη των πολιτών ότι η προσωπική τους ζωή προστατεύεται. «Η βασική μου ανησυχία είναι ότι οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν το μέγεθος του προγράμματος παρακολούθησης», τόνισε.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι παρακολουθήσεις στο Ιντερνετ αφορούν μόνο ξένους πολίτες, ενώ οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και Αμερικανούς.

ΜΑΖΙΚΗ ΜΗΝΥΣΗ. Ο Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, δήλωσε ότι σχεδιάζει να διοργανώσει μια μαζική μήνυση για τη συλλογή πληροφοριών από τα τηλέφωνα και το Ιντερνετ. Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε το μυστικό πρόγραμμα που σαρώνει περίπου 3 δισεκατομμύρια τηλεφωνήματα την ημέρα και συγκεντρώνει όλη την κίνηση στο Ιντερνετ, επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο για την άμυνα απέναντι στην τρομοκρατία.