Σε έναν πόλεμο γιγάντων, κανείς δεν ξέρει ποιος και πότε θα πει την τελευταία λέξη.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), η πολύκροτη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Apple και της Samsung, η οποία εξελίσσεται σε τέσσερις ηπείρους με μήλον της έριδος την πίτα των 293,9 δισ. δολαρίων που συνθέτουν την παγκόσμια αγορά των smartphones, έλαβε νέα τροπή: η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ διέταξε την απαγόρευση της εισαγωγής και πώλησης του iPhone 4 και του iPad 2 3G, διαπιστώνοντας ότι οι συσκευές αυτές παραβιάζουν μια πατέντα που κατέχει η νοτιοκορεατική Samsung.

Πολλοί αναλυτές παρομοίασαν την απόφαση με ρεβάνς της Samsung, η οποία τον περασμένο Αύγουστο κλήθηκε να καταβάλει ένα δισ. δολάρια στην Apple, διότι, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, είχε παραβιάσει έξι πατέντες της εταιρείας, αντιγράφοντας ορισμένες λειτουργίες του iPhone και του iPad.

Αργότερα, το πρόστιμο μειώθηκε στα 598,9 εκατ. δολάρια, ενώ το δικαστήριο δεν επέβαλε απαγόρευση διάθεσης των συσκευών της Samsung. Η συνέχεια θα δοθεί στο εφετείο.

Η απόφαση

Οι δύο εταιρείες εμπλέκονται σε μια σειρά από δικαστικές διαμάχες, ισχυριζόμενες ότι η μία αντιγράφει τα προϊόντα της άλλης. Η απόφαση της Τρίτης, που δικαιώνει τη Samsung, ενδέχεται να βάλει μπλόκο στις πωλήσεις ορισμένων συσκευών της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει περιθώριο 60 ημερών για να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Επιτροπής. Αν δεν το κάνει, η απόφαση θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Ο τελευταίος πρόεδρος που έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ωστόσο, μόλις λίγες ώρες πριν από την έκδοση της απόφασης, ο Ομπάμα τάχθηκε κατά των απαγορεύσεων εισαγωγών και πωλήσεων προϊόντων λόγω παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες). Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σύσταση προς το Κογκρέσο ζητώντας του να περιορίσει την δυνατότητα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου να επιβάλλει απαγορεύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντ’ αυτού, ο Ομπάμα επιδιώκει την τιμωρία των παραβατών μόνο με χρηματικά πρόστιμα.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υποστηρίζει ότι η Apple έχει αντιγράψει την τεχνολογία του κυριότερου ανταγωνιστή της (τον οποίο έχει μηνύσει για τους ίδιους ακριβώς λόγους), φέρνοντας σε δύσκολη θέση την εταιρεία που ο Στιβ Τζομπς έκανε παγκοσμίως γνωστή για τις τεχνολογικές καινοτομίες της.

Η απόφαση «επιβεβαίωσε την μακρά ιστορία της Apple στην υφαρπαγή των τεχνολογικών καινοτομιών της Samsung» ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική εταιρεία.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε «απογοητευμένος» με την απόφαση και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα την εφεσιβάλει στα ανώτατα δικαστήρια, σε περίπτωση που τελικά ισχύσει. «Η απόφαση δεν έχει καμία επίδραση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων της Apple στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε η εταιρεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά δεν θα ισχύσει η απαγόρευση.

Το iPhone 4 κυκλοφόρησε το 2010 και είναι το παλαιότερο της σειράς που εξακολουθεί να πωλείται (ακολούθησαν τα iPhone 4S και 5). Το iPad 2 άρχισε να διατίθεται το 2011. Εκτοτε κυκλοφόρησαν τα iPad 3, 4 και Mini.

Η απόφαση της Επιτροπής αφορά μόνο στα μοντέλα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου AT & T. Ωστόσο, η Samsung έχει δικαίωμα να ζητήσει την επέκτασή της και για τις συσκευές που διατίθενται μέσω άλλων παρόχων. Η απόφαση αφορά, επίσης, και σε παλαιότερα μοντέλα (iPhone 3, iPhone 3GS, iPad 3G και iPad 2 3G), τα οποία όμως έχουν ήδη αποσυρθεί.

Η μάχη της πατέντας

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Apple παραβίασε την πατέντα της Samsung η οποία αφορά στη δυνατότητα των φορητών συσκευών να εκτελούν ταυτόχρονα διαφορετικές λειτουργίες μέσω ασύρματων δικτύων 3G. Η απόφαση ανέτρεψε προηγούμενη γνωμοδότηση του ίδιου οργάνου, σύμφωνα με την οποία η Apple δεν παραβίαζε τις επίμαχες ευρεσιτεχνίες της Samsung.

Ο αναλυτής σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Φλόριαν Μιούλερ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί έκπληξη, καθώς η βάση της καταγγελίας της Samsung είναι τα λεγόμενα «διπλώματα ευρεσιτεχνίας ουσιώδους σημασίας» (SEP), τα οποία αφορούν σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ως πρότυπο από ολόκληρη τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τη νομολογία των αμερικανικών ομοσπονδιακών δικαστηρίων, οι κάτοχοι αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι υποχρεωμένοι να τα παραχωρούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους υπό «δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους». Τα δικαστήρια των ΗΠΑ έχουν αποφανθεί ότι οι εν λόγω πατέντες δεν μπορεί να δικαιολογήσουν απαγόρευση πωλήσεων προϊόντων.

«Η Samsung χρησιμοποιεί μια στρατηγική η οποία έχει απορριφθεί από τα δικαστήρια και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο. Εχουν παραδεχθεί ότι είναι εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών στην Ευρώπη και αλλού, ωστόσο εδώ στις ΗΠΑ η Samsung συνεχίζει να προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση των προϊόντων της Apple με τη χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα οποία έχει συμφωνήσει να παραχωρεί σε οποιονδήποτε, αντί ενός εύλογου τέλους» ανακοίνωσε η Apple.

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 πούλησε 64,7 εκατ. συσκευές, έναντι 38,3 εκατ. της Apple, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Apple έχει κηρύξει διεθνή «πόλεμο» με σημαία τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές σε περισσότερες από 10 χώρες, με τις οποίες ζητά την απαγόρευση μοντέλων της Samsung και άλλων εταιρειών.

Η αμερικανική εταιρεία επιδιώκει να περιορίσει την ανάπτυξη του Android της Google, του δημοφιλέστερου λογισμικού για smartphones στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιούν η Samsung, η HTC και άλλοι κατασκευαστές. Η Samsung απαντά υποβάλλοντας κι εκείνη μηνύσεις εναντίον της Apple.