Τον δρόμο για τη Βουλή των Λόρδων πήρε το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Αγγλία και στην Ουαλία, μετά την υπερψήφισή του από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, χθες το απόγευμα. Λαμβάνοντας 366 ψήφους υπέρ και 161 κατά, το επίμαχο νομοσχέδιο περνάει στην τελική φάση της έγκρισής του, έχοντας προκαλέσει όμως ένα βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον καθώς αρκετοί από τους βουλευτές των Τόρις αντιτάχθηκαν για ακόμη μία φορά στην ψήφισή του. Ο βρετανός Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καταφύγει στη στήριξη του Εργατικού Κόμματος του Εντ Μίλιμπαντ ενώ κατά τη διάρκεια προηγούμενης ψηφοφορίας είχε ζητήσει από τους βουλευτές των Εργατικών να καταψηφίσουν τροπολογία που παρουσιάστηκε από τον βουλευτή των Συντηρητικών Τιμ Λόουτον και η οποία αλλοίωνε τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Το πλήγμα για το Ντέιβιντ Κάμερον αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρό. Η αποτυχία του βρετανού Πρωθυπουργού να συσπειρώσει το κόμμα του αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί σημάδι της κρίσης που έχει επέλθει στο κόμμα των Τόρις. Επειτα από την επίτευξη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, ο Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως «η ανικανότητα του Κάμερον να ελέγξει το κόμμα του δεν πρέπει να επιτρέψει τον τορπιλισμό του νομοσχεδίου για ίσα δικαιώματα στον γάμο», ενώ ο επιφανής και γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του ομοφυλόφιλος ραδιοφωνικός παραγωγός και μπλόγκερ Ιάιν Ντέιλ τόνισε πως «πρόκειται για μια τέλεια πολιτική καταιγίδα, η οποία δεν θα μπορούσε να ξεσπάσει σε χειρότερη στιγμή για τον Κάμερον».

Και η στιγμή είναι πράγματι η χειρότερη, καθώς πέρα από τις έντονες εσωκομματικές τριβές αναφορικά με τη θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ο βρετανός Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί η δεξιά πτέρυγα των Τόρις για τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή, έναν ακόμη πονοκέφαλο στον βρετανό Πρωθυπουργό προκαλεί η άνοδος του ακροδεξιού και ευρωφοβικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

ΑΝΤΙΟ ΕΞΟΥΣΙΑ. Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στους κόλπους των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2015, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο Κάμερον δήλωσε πρόσφατα ότι η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ενδεχομένως να μην καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία της, εξαιτίας των ολοένα και εντονότερων πολιτικών διαφορών που χωρίζουν τους Τόρις και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί οριστικά, θα καταστήσει τη Βρετανία τη 15η χώρα στον κόσμο που θα έχει νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.