Το ξεμπλοκάρισμα των χρόνιων προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών και η προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση, που θα δώσει ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και της απασχόλησης, εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέδριο σχετικά με την εθνική στρατηγική για το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Το περιβάλλον και η χωροταξία αποτελούν βασικές πτυχές της νέας αναπτυξιακής πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2014-2010, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.

Μάλιστα, προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, την ελεγκτική διαδικασία, τις δασικές παρεμβάσεις και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ξεμπλοκάρισμα των οικοδομικών συνεταιρισμών, ανακοίνωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος πρόκειται να λειτουργήσει ως one stop (υπηρεσία μίας στάσης) για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση, με μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους έξι μήνες.

Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να αναπτυχθούν με τη συμμετοχή επενδυτών, ενώ φαίνεται να υπάρχει βούληση επίλυσης των προβλημάτων και για όσους συνεταιρισμούς βρίσκονται σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η έγκαιρη λειτουργία των πρώτων οριστικών κτηματολογικών γραφείων, καθώς, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου, μέσα στον επόμενο μήνα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στη δημιουργία της «Τράπεζας Γης», έναν θεσμό «αγοράς δικαιωμάτων γης», μέσω του οποίου ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, θα μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.

«Άμεσος στόχος μας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης, όσο και για την κατάρτιση και θεώρηση των δασικών χαρτών» τόνισε ο υπουργός.

.

Αναφορικά με το ειδικό χωραταξικό για τον τουρισμό, στόχοι του υπουργείου είναι ο περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων και η ενίσχυση των τουριστικά λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

Όσον αφορά τις ελεγκτικές διαδικασίες, στόχος είναι η δημιουργία και η εφαρμογή κοινών κανόνων, γνωστών εκ των προτέρων σε όλους.

Αισιόδοξος για το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) εμφανίστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, το 2014 θα γίνει ένα έτος που θα αντιστρέψουμε την πορεία μας, με πέρασμα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάθε περιφέρεια θα χαράξει το δικό της πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των λυμάτων και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων, αναφέρθηκε εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γεώργιος Κρεμλής, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται στόχευση για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την πλήρη εφαρμογή και συμμόρφωση με τις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι στον χρηματοδοτικό προγραμματισμό της Επιτροπής πρόκειται να ενταχθούν μόνο ολοκληρωμένα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) ή τη δημιουργία μεμονωμένων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ).

«Οι ΧΑΔΑ θα πρέπει να κλείσουν, γι αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές», υπογράμμισε ο κ. Κρεμλής, προσθέτοντας ότι οι αποκαταστάσεις πρέπει να γίνουν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Για την ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων με ταυτόχρονη αύξηση της ανακύκλωσης, μετά το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου.

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, αναφέρθηκε στη μεγάλη απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων, αφού, ήδη, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 υπάρχει δέσμευση για το160% και μέχρι τέλους του έτους η δέσμευση αναμένεται να φθάσει το 168%.