Θυμάστε εκείνους του μπλε γερανούς του ΟΑΣΑ που σε συνεργασία με την Τροχαία περιπολούσαν και αστυνόμευαν τις λεωφορειολωρίδες; Κάτι πάτε να θυμηθείτε αλλά δυσκολεύεστε. Δεν έχετε άδικο. Οι γερανοί, την τριετία της οικονομικής κρίσης, σπανίως εμφανίζονται στους δρόμους.

Αρκετοί λεωφορειοδρομοι μετατρέπονται καθημερινά σε…απέραντα πάρκινγκ. Υπάρχουν πολίτες που δεν σέβονται τους συμπολίτες τους και παρκάρουν όπου τους βολεύει. Το αποτέλεσμα είναι οι ποδηλάτες να…εκτοπίζονται από τις λεωφορειολωρίδες και αναγκάζονται να ποδηλατούν ανάμεσα σε φορτηγά, λεωφορεία και άλλα βαρέα ή μικρότερα οχήματα. Με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Ταλαιπωρούνται βέβαια και οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς λεωφορεία και τρόλεϊ μειώνουν ταχύτητες.

Για τέτοια θέματα όπως είναι η οδική ασφάλεια, η αστυνόμευση στους δρόμους αλλά και η έλλειψη χώρου και υποδομών για το ποδήλατο διαμαρτυρήθηκαν χιλιάδες πολίτες στην 6η Πανελλαδική ποδηλατοπορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου σε 46 πόλεις. Οι ποδηλάτες παρέδωσαν μάλιστα επιστολή στην Τροχαίας Αττικής τονίζοντας πως πολλά από τα τροχαία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, εκπαίδευση των οδηγών και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία.

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί οι «Ορθοπεταλιές» σας δίνουν μία γεύση από το πάρκινγκ στη λεωφορειολωρίδα της Πατησίων. Αυτοκίνητα σταθμευμένα το ένα πίσω από το άλλο. Οι ποδηλάτες αναγκάζονται να κινούνται στη μέση της λεωφόρου. Λεωφορεία και τρόλεϊ κόβουν ταχύτητα. Ή φρακάρουν ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στην κίνηση των υπολοίπων.

Πατησίων και Ιθάκης (1)

Όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία είναι τα παράνομα σταθμεύμενα οχήματα στη λεωφορειολωρίδα της Πατησίων. Υπάρχει και σήμα που ενημερώνει ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Το τρόλεϊ μπροστά έχει αναγκαστεί να κάνει μανούβρα και να κόψει ταχύτητα.

Πατησίων και Ιθάκης (2)

Ο ποδηλάτης κινείται αναγκαστικά στο αριστερό άκρο της λεωφορειολωρίδας για να αποφύγει ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της πόρτας από την πλευρά του οδηγού από τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Κάτι που θα μπορούσε να τον τραυματίσει.

Πατησίων και Ιθάκης (3)

Δείτε πού αναγκάζεται να κινηθεί το τρόλεϊ για να αποφύγει τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα.

Πατησίων και Ιθάκης (4)

Ένας ποδηλάτης έχει επιλέξει να κινηθεί στη μεσαία λωρίδα. Δεν αποκλείεται να το έκανε διότι στη λεωφορειολωρίδα – όπως βλέπουμε στη φωτογραφία – υπάρχουν παράνομα σταθμευμένα οχήματα.