Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» είναι ίσως η γνωστότερη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την ακολούθησε, όμως, με μεγάλη προσήλωση ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ εξελέγη με προεκλογικό σύνθημα «έξω από την ΕΟΚ, έξω οι βάσεις», για να ακολουθήσει μετά το 1981 την πιο συνεπή ευρωπαϊκή πολιτική, κερδίζοντας μάλιστα έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, ενώ υπέγραψε την παραμονή στην Ελλάδα των αμερικανικών βάσεων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Κώστας Σημίτης, ο στενότερος ίσως φίλος της Γερμανίας, ο οποίος αναγκάστηκε να ευχαριστήσει από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τη στάση τους στην υπόθεση των Ιμίων.

Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτεραιότητά του τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και ως Πρωθυπουργός: είχε στενή συνεργασία με τη Μαντλίν Ολμπραϊτ την περίοδο Κλίντον ενώ ζητούσε στήριξη από την κυβέρνηση Ομπάμα για να πειστεί η Ανγκελα Μέρκελ και να υπογράψει το ελληνικό Μνημόνιο.

Αντίθετα, οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί της χώρας –θεωρώντας δεδομένες τις καλές σχέσεις τους με την Ευρώπη και με την υπερατλαντική υπερδύναμη –αναζήτησαν εναλλακτικές γεωστρατηγικές συμμαχίες γυρίζοντας την πλάτη ακόμη και στο ΝΑΤΟ: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αρχιτέκτων της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ήταν αυτός που μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, δίνοντας μια α λα Ντε Γκολ απόχρωση στην εξωτερική πολιτική.

Ο Κώστας Καραμανλής, πάλι, επιχείρησε ένα μεγάλο άνοιγμα στη Ρωσία του Πούτιν, με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και το άνοιγμα στα ρωσικά πετρέλαια, ενώ υπέγραψε τη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα, την αγορά του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζική Cosco.

Ο Αντώνης Σαμαράς, τώρα, βλέποντας κινήσεις ψυχρότητας τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Ρωσία, επιχειρεί να ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας ποντάροντας στη στενότερη συνεργασία της Αθηνάς με το Πεκίνο. Η Κίνα θα είναι εξάλλου –έως το 2020 –η πρώτη οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη, ισχυρότερη από τις ΗΠΑ.

Το άνοιγμα Σαμαρά ασφαλώς και δεν διαψεύδει το «ανήκομεν εις την Δύσιν». Δείχνει όμως ότι ο κόσμος αλλάζει, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.