Το πρωί της 1ης Αυγούστου 2012 η Χρυσή Αυγή είχε οργανώσει την πρώτη μεγάλη της «ελεημοσύνη μίσους», μοιράζοντας «τρόφιμα μόνο σε Ελληνες» στην Πλατεία Συντάγματος. Προκειμένου να λάβει κάποιος τη σακούλα με τα προϊόντα έπρεπε να πιστοποιήσει την ελληνικότητά του επιδεικνύοντας αστυνομική ταυτότητα. Μαζί με τα τρόφιμα λάμβανε και υλικό προπαγάνδας: την επίσημη εφημερίδα της οργάνωσης.

Η αλυσίδα περιφρούρησης που είχε στήσει η Χρυσή Αυγή έσπασε στη θέα αστυνομικών που τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από την πλατεία. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος αντέδρασε διώχνοντας τους αστυνομικούς και βρίζοντάς τους. «Του γαμ… το σπίτι του στρατηγού. Το μ… της μάνας του» φώναξε και τα λόγια του προβλήθηκαν εκείνη την ημέρα στα δελτία ειδήσεων. Ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του ανέφερε τότε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε ζητήσει άδεια για την εκδήλωση (όπως συνέβη και χθες) και ότι δεν χορηγούνται τέτοιου είδους άδειες για το συγκεκριμένο μέρος. Από τότε η Χρυσή Αυγή στοχοποίησε τον Γιώργο Καμίνη αποκαλώντας τον σε ανακοίνωσή της «δήμαρχο λαθρομεταναστών».

Η ΤΑΚΤΙΚΗ. Οι απόπειρες της Χρυσής Αυγής να αυξήσει τη δημοτικότητά της με παρόμοιες δράσεις ελεημοσύνης στον καιρό της κρίσης συνεχίστηκαν με τη λειτουργία παντοπωλείου, νέες διανομές τροφίμων και την αναγγελία της δημιουργίας «γιατρών με σύνορα». Σε όλες αυτές τις ενέργειες η υλική προσφορά συνδυάζεται με μισαλλόδοξη και ξενόφοβη ρητορική.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αντίστοιχη διανομή στον Αγιο Παντελεήμονα ο Ηλίας Παναγιώταρος έδιωξε μια ηλικιωμένη αλλοδαπή που πλησίασε για τρόφιμα, λέγοντας: «Να πάει στον Τσίπρα και στην Παπαρήγα για αστακομακαρονάδα». Αντίστοιχες δράσεις της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν σε κάποια μέρη αντιδράσεις. Τον περασμένο Απρίλιο κάτοικοι της Ποταμιάς στη Θάσο δεν επέτρεψαν στην οργάνωση να ξεφορτώσει τρόφιμα από φορτηγό, φωνάζοντάς τους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στα μέρη τους.