Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Progress προσδέθηκε με επιτυχία σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) παρά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε πριν από δύο ημέρες, μετά την εκτόξευσή του, ανακοίνωσαν η NΑSΑ και το ρωσικό κέντρο ελέγχου των διαστημικών πτήσεων Tsoup.

Η NΑSΑμετέδωσε ζωντανά την επιχείρηση πρόσδεσης μέσω του ιστοτόπου της.

Η κεραία του συστήματος αυτόματης προσέγγισης του Progress δεν άνοιξε, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, και οι υπεύθυνοι των δύο υπηρεσιών εξέφραζαν φόβους ότι η πρόσδεση δεν θα ήταν δυνατή.

Οι ρώσοι κοσμοναύτες Ρομάν Ρομανένκο και Πάβελ Βινογκράντοφ είχαν αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης από τον ISS και ήταν έτοιμοι να παρέμβουν εάν παρουσιαζόταν πρόβλημα. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, χρειάστηκε δηλαδή λίγος περισσότερος χρόνος απ’ όσον απαιτείται συνήθως.

Το Progress, που μετέφερε εφόδια για το πλήρωμα του ISS είχε εκτοξευτεί την Τετάρτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Μεταξύ άλλων μετέφερε καύσιμα, οξυγόνο, νερό αλλά επίσης βιβλία, φρέσκα φρούτα, τρόφιμα και δέματα που έστειλαν στους αστροναύτες οι οικογένειές τους.

«Υπάρχουν μήλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια και κρεμμύδια. Στέλνουμε επίσης μια ειδική παραγγελία: σαλαμάκι με σκόρδο και κόκκινη πιπεριά» δήλωσε ένας αξιωματούχος του ρωσικού ινστιτούτου διαστημικής ιατρικής, ο Αλεξάντερ Αγκουρέγιεφ.

Το Progress, όπως και τα προηγούμενα σκάφη αυτού του τύπου, θα φορτωθεί με τα απορρίμματα του ISS και θα αποκολληθεί από αυτόν στις 11 Ιουνίου για να επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα και να καεί εκεί.

Στον ISS σήμερα διαμένουν έξι άτομα: οι Ρώσοι Ρομανένκο, Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν, οι Αμερικανοί Τομ Μάσμπερν και Κρις Κάσιντι και ο διοικητής της αποστολής, ο Καναδός Κρις Χάντφιλντ.