Την πρότασή τους για τη μετεξέλιξη του δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών σε ενιαία αναπτυξιακή τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα βοηθήσει την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά παρουσίασαν χθες από κοινού η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Το σχέδιο που προωθείται και έχει σταλεί ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφορά τη δημιουργία φορέα που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες δομές του δικτύου των 188 καταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι 13 συνεταιριστικές τράπεζες με βασικό πυλώνα την Πανελλήνια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών και των μικρομεσαίων, για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας έχει εκφραστεί θετικά και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ και σε κυβερνητικό επίπεδο εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία την επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων τους με τη συμμετοχή σε αυτά των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ με την απόκτηση μεριδίων.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας ως κεντρικής τράπεζας των συνεταιριστικών τραπεζών με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς και σε παροχή υπηρεσιών και τραπεζικών προϊόντων.

Ζητούν μάλιστα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, για την Πανελλήνια που θα αποτελεί την ομπρέλα, όλων να γίνει συστημική και να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση καθώς οι ανάγκες της είναι μόλις 78 εκατ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ Νίκος Μυρτάκης, με δεδομένη τη σύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με τις τοπικές οικονομίες, την εμπειρία και τις δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την ΕΤΕπ και τον ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας μπορεί να διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο των φορέων, οι συνεταιριστικές τράπεζες, ανεξάρτητα από την τύχη του αιτήματός τους για την Πανελλήνια, ήδη προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα σκοπός είναι στο δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών, στο οποίο είναι ήδη μέλη 189.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να ενταχθούν όσο περισσότερες από τις 700.000 επιχειρήσεις που σήμερα είναι μέλη των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες με το νέο μοντέλο σκοπεύουν, μεταξύ των άλλων, να δίνουν μικροδάνεια 10.000 – 25.000 ευρώ, αλλά και να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια. Το ενεργητικό των συνεταιριστικών τραπεζών σήμερα είναι στα 3,6 δισ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά τους 430 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις τους σε 3,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί 1,32% και οι χορηγήσεις κατά 1,88%.