Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ανακοίνωσε απόψε, μιλώντας στη συνεδρίαση των βουλευτών και γερουσιαστών του PD, ότι σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μόλις εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, δεκάδες μέλη του κεντροαριστερού κόμματος δεν πειθάρχησαν στις οδηγίες του Μπερσάνι να ψηφίσουν τον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι ως νέο πρόεδρο της χώρας.

«Ο ένας στους τέσσερις ήταν προδότης, για μένα αυτό είναι απαράδεκτο» φέρεται να είπε ο Μπερσάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Ο Ρομάνο Πρόντι είχε αποσύρει αργά το βράδυ της Παρασκευής την υποψηφιότητά του για τον θώκο του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόντι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την απογοητευτική έκβαση της τέταρτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η δυναμική της με κάνουν να πιστεύω ότι δεν υφίστανται πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιστρέφω με γαλήνη στο κανονικό μου πρόγραμμα. Οποιοι με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εγώ δεν μπορώ παρά να λάβω γνώση της κατάστασης», δήλωσε ο Πρόντι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Παράλληλα η Ρόζι Μπίντι, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Δεν μου ζητήθηκε να συναποφασίσω για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματος και δεν εννοώ να αναλάβω ευθύνες για τις εξελίξεις», δήλωσε η Μπίντι.

Στο μεταξύ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα, κρίσιμη συνεδρίαση των βουλευτών και γερουσιαστών του PD σε αναζήτηση λύσης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος.

Περιορίστηκε στις 395 ψήφους

Ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμα της τέταρτης ψηφοφορίας στο ιταλικό κοινοβούλιο για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πρόντι -μία επιλογή που φάνηκε διέξοδος για τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιέρ-Λουίτζι Μπερσάνι-περιορίστηκε στις 395 ψήφους για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, όταν μόνο με βάση την κοινοβουλευτική ισχύ της κεντροαριστερής συμμαχίας, θα έπρεπε να έχει λάβει 496 ψήφους!

Το αποτέλεσμα είναι σαφέστατα αρνητικό, πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ο Μπερσάνι, σπάζοντας την συμφωνία με τον Μπερλουσκόνι μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας του Φράνκο Μαρίνι που τορπιλίστηκε από το εσωτερικό του κόμματός του, είχε ελπίσει ότι ο Πρόντι θα περάσει -οριακά έστω- το όριο των 504 ψήφων και θα εκλέγονταν στην τέταρτη ψηφοφορία με απλή απόλυτη πλειοψηφία που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαψε να υφίσταται», δήλωσε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, που αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο της κεντροαριστεράς κόντρα στον Μπερσάνι.

Απείχε η Κεντροδεξιά

Άλλα στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο Αντρέα Ορλάντο, αντιθέτως, εκτιμούν ότι «πριν τεθεί εκτός παιχνιδιού ο Πρόντι» η κεντροαριστερά πρέπει να επανεξετάσει τις δυνατότητές της.

Ο καθηγητής Αστικού Δικαίου και πρώην επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) έλαβε 214 ψήφους: πενήντα περισσότερες δηλαδή από την κοινοβουλευτική δύναμη του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο.

Η υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, υποψήφια της κεντρώας συμμαχίας Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι έλαβε 78 ψήφους. Ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα έλαβε 15.

Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την (μονομερή) επιλογή της κεντροαριστεράς να ονομάσει υποψήφιό της τον Πρόντι.

Από το αποτέλεσμα γίνεται φανερό ότι υπάρχει σαφές πρόβλημα συνοχής στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που αποτυγχάνει να υποστηρίξει τους υποψηφίους του: την Πέμπτη αυτό συνέβη με τον Φράνκο Μαρίνι, την Παρασκευή επαναλήφθηκε με τον Ρομάνο Πρόντι.

Βαθιά κρίση στο Δημοκρατικό Κόμμα

Πολλοί σχολιαστές πλέον κάνουν λόγο για βαθιά κρίση στο PD, μόλις δυο μήνες αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, έστω με βραχεία κεφαλή από την κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο μεταξύ οι βουλευτές του M5S Ρομπέρτο Φίκο και Λουίτζι Ντι Μάιο απηύθυναν νέα έκκληση στο κόμμα του Μπερσάνι, να στηρίξει τον Ροντοτά «για να μπορέσει να γίνει μια νέα αρχή και να αρχίσει εποικοδομητικός διάλογος» σε μία Ιταλία που παραμένει ουσιαστικά ακυβέρνητη, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Μάριο Μόντι.

Ο Ρενάτο Σκιφάνι, πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και στέλεχος της κεντροδεξιάς, εκτίμησε από την δική του πλευρά ότι «η πρωτοβουλία υποβολής υποψηφιοτήτων, προσώπων που έχουν ισχυρές πιθανότητες να εκλεγούν, ανήκει τώρα στην κεντροδεξιά»…